Mélyállam Amerikában és másutt is

2021. február 02. 11:34

A liberális ideológiai egységesülés nemzeti és globális szinten is kezelhetetlenné vált.

2021. február 02. 11:34
Botond Bálint
Magyar Nemzet

„A mélyállam fogalma az Egyesült Államokkal kapcsolatban került be a politikai közbeszédbe. Nem túl erősen definiált fogalom, de érdemes elgondolkozni azon, hogy mit is érdemes értenünk alatta és milyen értelemben lehetséges használni Magyarországon. A mélyállam nem politikai, hanem szociológiai fogalom, olyan struktúrákat jelöl, amelyek minden társadalomban kialakulnak, ahol banki-tőzsdei alapon lehet újraosztani a társadalom által megtermelt javakat és birtokolni a nem megújuló erőforrásokat.

A modern pénzügyi rendszer elfoglalta a reálgazdaságot, a menedzserkapitalizmus, együttműködve az egyetemi szférával, egyszerre gründolva a reáltudományokat és a kultúrtudományokat számtalan olyan másodlagos, harmadlagos hálózatot hozott létre, amelyek személyes kapcsolatrendszereken keresztül belakják, elfoglalják és használják az állam szervezeteit, struktúráit. Az elmúlt hatvan évben megfigyelhettük, ahogy ezek a hálózatok egyre nagyobb befolyást szereznek a társadalom, a gazdaság és a kultúra gyakorlatilag minden területén, és bizonyos helyeken már kizárólagos hatalmi pozíciókhoz is jutnak.

Magyarországon a mélyállam, az állam és persze a gazdaság és a kultúra a rendszerváltásig gyakorlatilag nem különült el egymástól. A kommunista diktatúra jól ismerte magát, gondosan ügyelt rá, hogy világos legyen, hol vannak a hatalmi központok.

Egy stabil demokráciában nem lehet elkerülni, hogy a mélyállami struktúrák ne jelenjenek meg és ne tegyenek hatalmas befolyásra szert. Lényeges tulajdonságuk, hogy sem emberekként, sem csoportokként nem azonosíthatók be, csak másodlagos hatások jelzik a létezésüket. A demokratikus államok még nem tanulták meg kezelni ezt a problémát. Csak annyit tudhatunk biztosan, hogy a mélyállam a demokratikus állammal ellentétben csak magával és nem az emberekkel törődik”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. február 03. 01:24
Liberális ideológiai egységesülés? Mondjuk inkább németesen: liberale Gleichschaltung...
józan paraszti ész
2021. február 02. 19:23
Prolik ne erőlködjetek, ez nem nektek szól, nem ti szintetek. Az egész arról szól, hogy hogy vesznek palira benneteket. Az előző hozzászólások bizonyítják,hogy sikerrel.
szürkeSzarvas
2021. február 02. 18:59
Kevesecske.
dr Justice
2021. február 02. 18:13
"A kommunista diktatúra jól ismerte magát, gondosan ügyelt rá, hogy világos legyen (!!!), hol vannak a hatalmi központok." Ezt nagyon benézte az elemző úr! A már akkor is meglevő titkos hatalmi (titkosszolgálati) hálózatok létét és működését, majd a rendszerváltás utáni gazdasági hatalomátvételét már igen sok nyilvánossá vált dokumentum bizonyítja. Javaslom elolvasni Borvendég Zsuzsa: Az impexek kora c. igen részletes elemző munkáját!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!