Középszintű zuhanás

2021. február 18. 22:56

Ami viszont biztos: Románia leiskolázta Magyarországot.

2021. február 18. 22:56
Bonta Miklós
Népszava

„Bár a miniszterelnök hajlik rá, hogy egyes vakcinák alkalmazásánál mi legyünk az Európai Unió kísérleti egere, jó okkal feltételezhetjük, hogy a magyarok többsége ebben nem lesz partner. Pedig Orbán Viktor – ki ne emlékezne rá! – nem is olyan régen még maga is ódzkodott az ilyen jellegű szerepvállalástól, imígyen: »Ausztria a mi laboratóriumunk (...), örüljünk, hogy végre egyszer nem mi vagyunk a kísérleti egerek.«

Most örülhetünk igazán – miközben minden megbecsülésünk az osztrákoké –, hogy ezúttal távol tartottuk magunkat a szomszédos megfigyelőponttól, mert bizony a 2020-as GDP-jük alakulása, más szóval zuhanása csak az utolsóelőtti helyre volt elegendő az uniós rangsorban. Magyarország ezúttal jócskán megelőzte a »laborországot«, a magunk 5,1 százalékos visszaesésével a középmezőnyben jutott hely hazánknak is, bár akadhatnak még olyan, az adataikat eltitkoló országok, amelyek megelőzhetnek bennünket. Ami viszont biztos: Románia leiskolázta Magyarországot.

Egyébként láthatóan azok az államok kerültek a sor végére, amelyek a járvány miatt erős szigorításokat alkalmaztak. Ezért a tavalyi GDP-ből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Legfeljebb annyit, hogy Európa gazdasága – a könnyen orvosolható bukásokat is figyelembe véve – talpon maradt.

Minden ország tanult a 2008-2009-es világválságból. A bankok is. A hazai pénzintézetek mintha siránkozni is elfelejtettek volna, pedig a meghosszabbított hitelfizetési moratórium, amelyre oly büszke a magyar kormányfő, jócskán kikezdte a nyereségességüket. Most már csak azon törhetik a fejüket, hogy hány ügyfelük fog majd fizetésképtelenséget jelenteni. Sőt még azt is tudomásul kell venniük, hogy a jegybank csudamód erőlteti a minél kiterjedtebb hitelezést. Bár az adósságfék fellazítására – a válságra való tekintettel – nagy volt a kísértés, végül szerencsére ez nem valósult meg, és még 55 milliárd forinttal meg is támogatták bankok a központi költségvetést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2021. február 19. 12:59
"Ami viszont biztos: Románia leiskolázta Magyarországot." S mindezt egy Bonta Miklós a népszara pöcegödrében találta ki. Lapozzunk.
Teréz A Piréz
2021. február 19. 12:04
Majd akkor hiszem el, hogy Románia leiskolázta Magyarországot, ha a dédiszitter nénik Magyarországról járnak át Romániába pénzt keresni. Ez kábé akkor lesz, amikor a németek mennek Romániába spárgát szedni.
írmag
2021. február 19. 11:35
Csak téged, különösen nemzeti értelemben!
Peppa
2021. február 19. 10:35
"Most már csak azon törhetik a fejüket, hogy hány ügyfelük fog majd fizetésképtelenséget jelenteni. Sőt még azt is tudomásul kell venniük, hogy a jegybank csudamód erőlteti a minél kiterjedtebb hitelezést." Ez a vén komcsi szakértő a bankok miatt aggódik? Nem tudja, hogy a banki alapkamat sokkal alacsonyabb, mint Gyurcsány idején? Elfelejti, hogy a banki kölcsönök nagy részét ingatlanfedezetre adják? Azt gondolja, hogy a hitelezés jótékonykodás és nem üzlet a bankoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!