Borsos lakás – Politikatörténeti Intézet

2021. február 13. 11:58

A Politikatörténeti Alapítvány a társadalmi szervezeteknek adható kedvezményes díjon bérli az ingatlant.

2021. február 13. 11:58
V. Naszályi Márta
Facebook

„Az elmúlt napokban Böröcz László (Fidesz-KDNP) fizetett hirdetésekben sérelmezte, hogy vezetésemmel az önkormányzat a Borsos Miklós Emléklakásban adott helyt a Politikatörténeti Intézetnek. Nem vitatom, hogy a képviselő úr mélyreható tapasztalatot szerzett az önkormányzati ingatlanhasznosításról a Rogán Antal vezette V. kerületben önkormányzati képviselőként. És mindig örömmel állok rendelkezésére, ha tájékoztatást kér az I. kerületi ügyekről – sajnálom, hogy most sem élt a lehetőséggel.

Nézzük a tényeket! A Borsos Emléklakást hagyatékként kapta meg az önkormányzatunk – azzal a kéréssel, hogy a gyűjteményt tartsuk egyben, és tegyük látogathatóvá a lakást. Az előző ciklusban az emlékmúzeumot a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) kapta meg üzemeltetésre, amely az ingatlant felújította, de a bérleti díjat nem fizette, így közel milliós tartozást halmozott fel, majd kérte a szerződés megszüntetését.

Tavaly decemberben a képviselő-testület elé terjesztettem a javaslatot, mely szerint a Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye kiválóan tudna dolgozni a Borsos Lakásban, újra biztosítva a látogathatóságot is. Megújult élettel telne meg a korábban is számos kulturális programot nyújtó közösségi helyszín, miközben a történészek is méltó környezetben dolgozhatnak. A Fidesz-KDNP képviselői csak azt tették szóvá, hogy miért minősítjük át a lakást helyiségnek – miközben a lakásban már évtizedek óta nem lakik senki és az emlékmúzeumot nem is lehet lakásként használni.

A Politikatörténeti Alapítvány a társadalmi szervezeteknek adható kedvezményes díjon bérli az ingatlant. Önkormányzatunk elkötelezett abban, hogy teret adjon a tudomány, a közművelődés és a kultúra szellemi műhelyeinek. Ilyen módon biztosítottunk gyorsan helyet a szintén fedél nélkül maradt Fortepan gyűjteménynek is. Meggyőződésem, hogy a kerületnek nem az okoz kárt, ha kedvezményt adunk értékteremtő közösségeknek, hanem az, amikor kormányzati döntéssel rögzítik, hogy nem szedhetünk helyiségbérleti díjat.

Az önkormányzat gazdálkodásába és függetlenségébe közvetlenül beleavatkozik a kormány. Ez idén több mint 5 milliárd forint elvonást jelent (gépjárműadó, a parkolási bevételek, a nyári teraszdíjak, a kiemelt kormányberuházások építési területeinek díja, az adó- és díjemelések joga és az iparűzési adó jelentős része). Tisztelt Képviselő Úr! Mivel az intézményeink (óvoda, bölcsőde stb.) működésének nagyjából 70%-át ezekből a bevételekből fedezzük, ha a kerületben élők valóban fontosak Önnek, akkor inkább ezt kéne sérelmeznie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2021. február 14. 08:17
Borsos Miklós életútját ismerve szerintem forog a sírjában..életében nem tudták kényszeríteni ilyen gyalázatra, hogy kommunista szarságokat készítsen, most halálában rákényszeríti ez a cipóképű proli, hogy a lakását ilyenre felhasználják??? A Várban lakók normálisak,hogy ezt választották???
írmag
2021. február 13. 23:40
Az iratmegsemmisítésben is haladón a legjobbak voltatok és vagytok, minél előbb kezditek el, annál gyorsabban végezhettek!
akiaki
2021. február 13. 23:13
naszály-i, maga egy mocsok komcsimosdató szar alak, szégyellje magát, köpje le magát
DrPepper
2021. február 13. 22:56
Közben a kerület szerte kihelyezett kormányellenes propagandára azért van pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!