Adják vissza a döntést az óvodáknak!

2021. február 16. 13:38

Megbukott az iskolaérettség megállapításának új rendszere.

2021. február 16. 13:38
Szél Bernadett
MTI-OS

„Az ombudsman friss jelentése is bizonyítja: megbukott az iskolaérettség megállapításának új rendszere, amit 2019-ben kapkodva, szakmai előkészítés és az érintettekkel való egyeztetés nélkül vezetett be a kormány. Az iskolakezdés halasztásának új rendszere a selejt-törvényhozás újabb példája, aminek az éretlenül az iskolapadba kerülő gyermekek isszák meg a levét. A törvény utólagos javítgatása helyett annak átfogó felülvizsgálatára van szükség, és egy olyan rendszerre, ami valóban a gyermekek érdekeit szolgálja és az óvodapedagógusok bevonására épít.

Tegnapi jelentésében az ombudsman is megerősítette, hogy a beiskolázás új rendszere ezer sebből vérzik, és több ponton sérti a szülők és gyermekek jogait. Az új szabályokat egyeztetés nélkül, kapkodva és a szükséges feltételek megteremtése nélkül vezették be, aminek következtében a magukra hagyott szülők nagy része nem tudott élni az iskolahalasztás kérelmezésének lehetőségével, holott az indokolt lett volna. Amiről a kormány egy éve még azt mondta, csak a »baloldal hisztériakeltése«, most az ombudsman jelentésében is olvasható: egy év alatt egyharmadára csökkent a felmentési kérelmek száma.

Kisebb korrekciók helyett a rendszer teljes újragondolására van szükség: a szakmai civil szervezetekkel és az érintettekkel közösen kidolgozott szabályokra, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó óvoda-iskola átmenetre. A gyakorlat ugyanis bebizonyította, hogy a központosított, bürokratikus rendszer nem a gyermekek érdekeit szolgálja, miközben felesleges terhet rak a pedagógiai szakszolgálatokra. Egy új, értelmes szabályozásra van szükség, ami a szülő és a gyermeket legjobban ismerő óvoda együttműködésén alapul.”

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2021. február 17. 06:01
,,Adják vissza a döntést az óvodáknak!,, Korábban sem az óvodák döntöttek, hanem egy szakbizottság.
Berecskereki
2021. február 17. 05:04
Szél Bernadett - ahogy az Index is - már megint túlzásba esik. Bizonyos értelemben az alapvető jogok biztosa is. Itt olvasható az alapvető jogok biztosának közleménye https://tinyurl.hu/NMSj/ A közlemény alján lévő AJB-694/2021. írásra rákantitva a jelentés is elolvasható, amely szerintem nem igazolja azokat az állításokat, amelyek megfogalmazásra kerülnek.
Volo
2021. február 16. 22:47
Te buktál meg buta némber!
zakar zoltán béla
2021. február 16. 21:30
Egy daLYka naplóLYa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!