A Budai Vár a baloldalnak „horthysta Disneyland”

2021. február 08. 11:00

Be vannak oltva minden ellen, ami hazánk egykori kulturális, gazdasági jelentőségére emlékeztet.

2021. február 08. 11:00
Rákay Philip
Facebook

„Nem vagyunk egyformák. Szerencsére. Évek óta sivalkodnak az ellenzéki politikusok és értelmiségiek azon, miért akarja a kormány visszaépíteni a Budavári Palota és környezete emblematikus épületeit. Megszoktuk már: egyszerűen be vannak oltva minden ellen, ami hazánk egykori kulturális, építészeti, gazdasági jelentőségére, nagyságára emlékeztet. A »Merjünk kicsik lenni!« világ hangadóinak a Rákosi-, majd a Kádár-éra mindent tudatosan elpusztító, lezüllesztő, kisszerűen ótvaros, múltradírozó attitűdje imponál. Ehhez képesek ők lélekben felzárkózni, s ezért akarják mindenáron azt a világot konzerválni, bebetonozni.

Pillanatig se gondoljuk, hogy mindez pusztán esztétikai, vagy épp építészeti kérdés volna. Dehogy. Ez egy embertípus. Amelyik például máig elszántan siratja a szocialista építőipar silány, vizuális környezetszennyezéssel felérő, lélekromboló épületeit, s azon küzd, hogy véletlenül se épüljön, fejlődjön az ország, miközben horthysta Disneylandnek nevezi a Hauszmann Program égisze alatt megújuló, és a semmiből újjáépített csodákat. Amelyek miatt a világ minden szegletéből turisták milliói özönlenek majd Budapestre... (A szintén páratlan, világviszonylatban is egyedülálló Liget Projektről, a klasszikus és a mai építészet nagyívű találkozásáról egy másik alkalommal írok...)

Az alábbi fotók egyikén a II. Világháború idején találatot kapott, majd a Palota többi – egyébként  megmenthető – épületeivel együtt a kommunizmus idején lebontott lovarda épülete látható, amely hét évtized után éledt fel haló poraiból. A másik fotón a már rekonstruált épület egykori szépségében pompázik. Rendszeresen elsétálok arra, s nem tudok betelni a látvánnyal, amely egyszerre fenséges és lélekemelő. Horthysta Disneyland... Hát persze...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. február 08. 23:21
"világviszonylatban is egyedülálló Liget Projektről Ha meglesz, az épületek nem lesznek olyan rosszak, igazából csak azt volt a kérdés, hogy miért kell a Várból kiszórni a kultúrát, de azért ne galoppírozzuk el magunkat, nem lesz világviszonylatban egyedülálló. Nem kell feleslegesen nagyot mondani, nem vagy te Münchhausen. És ez a lényeg a Várral: ellentétben a hülye szövegekkel, Filip, az építkezés senkit nem zavar. Az zavar legfeljebb sokakat, de az valóban, hogy miért kellett múzeumot, kultúrát kihajítani onnan, hogy teljesen feleslegesen kormányzati funkciókkal töltsék fel. Nem érdekes, hogy mi volt száz éve, ma már egy kormányzatnak teljesen mindegy, ahhoz modern irodák kellenek, a szép régit meg sokkal jobb kultúra és turizmus céljaira használni, mint hivatalnokoknak, akiknél tök mindegy, hogy hol ülnek az íróasztal mögött.
Szuverén maffiaállam
2021. február 08. 13:14
A Karmelita kostort adják vissza a katolikus egyháznak a bitorlói!
Menhetten
2021. február 08. 13:08
Filipke egy semmihez nem értő parazita, akit eltartunk! Ideje lenne, hogy ezek a semmi tehetséggel nem bíró, egész életükben csak a szervilizmusukból élő senkik egyszer valóban el lennének számoltatva.
nyugalom
2021. február 08. 13:04
Érthetetlen, hogy naszaly miert a varba viszi a komcsi leveltarat, miert nem gajdához? Proliknal van a helye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!