Merre tart Amerika?

2021. január 09. 18:27

A washingtoni képsorok egy több évtizedes feszültség manifesztuma.

2021. január 09. 18:27
Demkó Attila
Demkó Attila
Corvinák

„Mit jelez mindez amerikai globális szerepvállalására vonatkozóan? Demkó Attila szerint az átlag amerikai belső javulást vár, nem globális hegemóniát.

Három nagyon fontos tény fogja vélhetően befolyásolni az USA globális szerepét a következő években. Hogy mennyire jelentősen, nem lehet tudni, de hogy létező jelenségekről van szó, aligha lehet megkérdőjelezni.

Először is: a jelenlegi rendkívül feszült belső helyzet az Egyesült Államokban még egy jó ideig nem fog változni. A második nagy trend az, hogy az az USA, mely immár olajból is önellátó, sőt exportőr, azaz egyre kevésbé szorul rá a világra. A harmadik tény pedig az, hogy az amerikai lakosság nagyon nagy része, politikai szimpátiától függetlenül, belefáradt nemzetközi szerepvállalással járó áldozatokba.

A mély megosztottság több évtizedes folyamat eredménye, és sok minden hozzájárult, hogy a világ vezető hatalmának fővárosában a január 6-i-hoz hasonló jeleneteket láthassunk.

Nem azért fontos ezt hangsúlyozni, hogy egyik vagy másik oldal felelősségét csökkentsük, hanem azért, hogy megértsük: a megosztottságot és a belső törésvonalakat Donald Trump távozása az elnöki székből nem fogja megszüntetni.

Az sem fog egy ideig változni, hogy az amerikai érdek is csökkent a globális jelenlétre. Az USA geopolitikai szempontból mindig is különleges helyzetben volt a nagyhatalmak közül, két óceán védelmében, csupán két szárazföldi határral, ráadásul olyan szomszédokkal, melyek jóval gyengébbek nála. Az energiaforrások biztosítása sokáig fontos tényező volt az amerikai politikában – most már nem az. Ettől még maradnak nagyon fontos hajtóerők a globális szerepvállalás fenntartására, de amíg egy alapvető érdeken nem lehet átlépni, egy-egy lobbicsoport érdekén, vagy az elit egyes vezető csoportjainak küldetéstudatán igen. Kína emelkedését persze lehet egzisztenciális kérdésnek tekinteni, de semmiképpen sem úgy az, mint egykor az olajimport zavartalansága volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. január 10. 15:35
Azt hiszem, hogy nagyon ide tartozik az balábbi gondolatom: - 1985-öt írunk!!! Ez az az év -amikor Karikó Katalin az utolsó fillérjét is összekapargatva külföldre menekül mert a hazájába -AHOL A SZOCIALIZMUS GYŐZEDELMESKEDETT... ÉS AZ "EMBERI ARCÁT MUTOGATTA"...- -most el lehet képzelni milyen volt a "nem emberi arca"...- Szóval Karikó Katalin ekkor kénytelen volt elhagynia az országot, MERT NEM TUDTAK NEKI MUNKÁT ADNI!!! -Ugyanebben az évben az USA-ból jött egy házaspár Magyarországra, a nászútjára... és GRATULÁLT KÁDÁR JÁNOSNAK!!! A CSODÁLATOS ORSZÁGÉRT, ÉS AZ EMBEREK SZABADSÁGÁÉRT ÉS JÓLÉTÉÉRT!!!! -Mindezt a Hilton, és a Hotel Füred ablakából megállapítva!!!... Ezt a személyt Joe Biedennek hívják!!! -Szörnyű a nyomtatott sajtó is... HOGY ILYEN NYILATKOZATOKAT ARCHIVÁLNAK!!!! Csak hogy mindenki tudja, hogy KI MERRE FELÉ TART!!!!!!!!!!!! /"ELÉG LESZ ENNYI ILDIKÓ?"/
tintapaca
2021. január 10. 11:15
Az észak-amerikai gyarmati háború (francia-brit 1756-1763) óta az angolszász külpolitikai globális stratégia uralkodott a világon: a világtengerek feletti haditengerészeti ellenőrzés és az európai kontinentális hatalmak szövetségének minden áron való megakadályozása. (Napóleoni háborúk, I-II világháború, amikor Nagy-Britannia szerepét az USA vette át.) Az USA világ erőforrásai feletti ellenőrzését meggyengítette a hatalmas államadósság, a dollár szerepének csökkenése, és nem utolsósorban Kelet-Ázsia és az orosz birodalom gazdasági felemelkedése és térnyerése. Kelet-Ázsiában mindenki útálja az amerikaiakat Vietnámtól a két Koreán keresztül, Japánig és a Fülöp-szigetekig. Az USA-birodalom végrángásai roppant veszélyesek lehetnek olyan kis országokra, mint Magyarország, mivel az európai kontinentális hatalmak - Franciaország és az NSZK szívesen terelnék át az USA afelett érzett dühét a kisebb országokra, hogy kétszázötven év után sikerült a briteket, az USA meghosszabbított kezét kiebrudalni az európai fősodorból. A ohamedán országokat nem is említettem, amelyek gyűlöli az amerikaiakat. Az USA elszigetelődött, a szövetségesei szabotálják a céljait. Az USA történetében mindig is két külpolitikai irányzat küzdött: az izolacionizmus és a globalizmus. Most ez utóbbi kudarcot vallott, de még küzd. Ami biztató a világ számára és számunkra, hogy egy belpolitikailag és gazdaságilag meggyengült birodalom nem képes hosszú távon agresszív külpolitikát folytatni. Úgy legyen!(Ámen).
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. január 10. 00:41
Amerika bizony kurvára de rászorul a világra hogy javakat és szolgáltatásokat importáljon, lévén hogy náluk már nincs semmi, főleg nem ipar csak buzijogok, kvótanők és papírtologatás. Ezért kell ennyire a petrodollár, hogy a FED végtelen mennyiségű dollárt tudjon nyomtatni és fedezetlen, semmiből jött papírokon külföldi javakat vásárolni, így lenyeletve az adósságukat a világgal. Kína ennek pontosan az ellentéte.
simonvitéz
2021. január 09. 23:23
Egy biztos, ne legyünk naivak, Sorosék frontális támadást fognak inditani Magyarország ellen, összefogva az európai libsi barátaikkal. 5 éven belül létre akarják hozni az Egyesült Európai Világállamokat, egyesitve a nyugati félteke országait. Orbán Viktor és kormánya ebben a történetben egy szálka, de egy olyan szálka, ami a jobbkezük mutatóujjának alá fészkelte be magát és baromira idegesíti őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!