Tíz éve zsákutcában

2021. január 12. 15:13

Vérlázító javadalmazásban részesülnek a magyar profi labdarúgók.

2021. január 12. 15:13
Tibor Tamás
Népszava

„A mögöttünk hagyott több mint egy évtized, azaz a Fidesz országlása által fémjelzett időszak tovább növelte a magyar sportot korábban is jellemző aránytalanságokat, torzulásokat, a mindent felülíró kirakat-központúságot. E terület ezidáig soha nem részesült a mostanihoz hasonló mértékű, gyakran furmányosan takargatott – közvetlen és közvetett – költségvetési és egyéb támogatásban.

Az ideirányuló-irányított közpénzek nagyságrendjét, ordító belső aránytalanságát a labdarúgás hazai élvonalába követelmények és számonkérés nélkül zúdított, soha meg nem térülő összegekkel lehet a legjobban illusztrálni. Annál is inkább, mert ez súlyos következményekkel járt és jár a testkultúra fontosabb, hagyományosan mostohán kezelt területein. Tucatszám épültek és épülnek az adófizetők pénzéből az év tizedrészében sem funkcionáló, egyre szerényebb látogatottságú és bevételű stadionok, amelyek folyamatos őrzése, állagmegóvása, alapüzemeltetése a valódi üzleti bevételek említésre sem érdemes nagyságrendje miatt mind komolyabb anyagi terhet jelentenek a fenntartóknak, végső soron a magyar adófizetőknek.

Ne feledkezzünk meg arról a szűk, többnyire nagyon kormányközeli kivitelező-vállalkozói körről sem, akiknél, amelyeknél lecsapódik eme túlméretezett, indokolhatatlan elsőbbséget élvező beruházások sok százmilliós haszna. Nemzetközi példákból is ismeretes, hogy egyáltalán nem megvetendők az itt realizálható extra bevételek. Szakember, ellenőr legyen a talpán, aki nálunk meri és képes is megítélni a szükséges mennyiségeket, mértékeket és a korrekt árakat. Legyen szó földmunkáról, cementről, vasbetonról, a szállítási költségekről, a környezet kármentesítéséről – hogy egyebekről, például a korrekt működtetési-üzemeltetési kiadásokról ne is beszéljünk.

A magyar átlagjövedelmeket és a hazai futball objektív mércével mért teljesítményét (pl. nemzetközi eredményesség, jegybevétel, topbajnokságokba szerződött magyar labdarúgók száma) figyelembe véve vérlázító javadalmazásban részesülnek a magyar profi labdarúgók. Állítólag volt-van magyar másodosztályban szereplő játékos, aki több mint havi – nem évi! - bruttó hét milliót kapott-kap, számlázott-számláz a jó esetben átlag heti húszórás »munkájáért«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2021. január 13. 10:15
Titeket prolikat is soha nem látott mértékben támogat a kormány balfék, arról miért nem írsz..?
ujujuj
2021. január 13. 07:35
Egypontnullás kifinomultságú prolihergelés momentumosoknak, akik soha nemis tornáztak, a rendszeres sportról pedig végképp fingjuk nincs. 1. Egy focista esetében nincs olyan, hogy heti 20 óra munka. Egyrészt nekik az is mukájuk része, hogy a testüket topformában tartsák, ami heti 168 órás munka. Nincs olyan, hogy este egy picit éhes vagyok, ezért rájárok az abáltszalonnás palacsintára. Másrészt csak összehasonlításképpen mondom, a nyugati topjátékosoknak szintén ugyanígy "heti 20" óra látható munkájuk van benne a dologban, és hát ha vannak irreális fizetések a nekik kiosztott heti (!) 10-300 ezer euro közötti összeg az tényleg az. 2. Általános gyakorlat, hogy egy sportolónak az aktív pályafutása alatt meg kell keresnie annyit, hogy utána legalább 10 évig ellegyen, mielőtt újra bele tud kezdeni valamibe. Nem szimpatikus? Lehet, de ezt a fényességességes nyugaton is így csinálják, ahol a fing is illatos, tehát egy libsinek ez követendő kell, hogy legyen. ) Egy barátom hollandiában járva beszélgetésbe elegyedett a taxissal, és rákérdezett a fociról alkotott véleményére. Kiderült, hogy a holland közvélekedés ugyanez a prolidemagógia, pedig ott tényleg hangyafasznyit magasabb a színvonal.
az ember
2021. január 13. 06:29
prolihergelés "állítólag" "úgy beszélik"
j.lukacs
2021. január 12. 21:14
Honnan a f.-ból bújnak elő ezek a férgek még mindig 30 év után?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!