Magyar eurót minél előbb!

2021. január 05. 09:45

A stabilitás, a kiszámíthatóság szempontjából is pozitív változást jelentene a közös fizetőeszköz használata.

2021. január 05. 09:45
Bana Tibor
MTI-OS

„Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek arról beszélt, hogy ne az eurótól várjuk a versenyképességünket. Természetesen a közös fizetőeszköz bevezetése önmagában kevés ehhez, de én ezt a kérdést merőben másként látom.

Álláspontom szerint hazánknak minél hamarabb csatlakoznia kellene az ERM II-rendszerhez, hogy a magyar életszínvonal növelése érdekében a lehető legkorábbi időpontban be tudjuk vezetni az EU-s közös fizetőeszközt, az eurót. A Fidesznek láthatóan nem érdeke a folyamat elindítása, hiszen a magyar gazdaság működését az olcsó munkaerőre építik Orbánék, amit a dolgozókat kizsigerelő rabszolgatörvénnyel tetéztek.

Fontos leszögezni, hogy a magyar euró bevezetése elsősorban politikai akarat kérdése. A magyar gazdaság szempontjából meghatározó uniós fejlesztési pénzek is euróban érkeznek hazánkba. Nem véletlen, hogy a velünk együtt csatlakozó államok közül Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia is az euró minél korábbi bevezetése mellett döntött. A 2007 óta uniós tag bolgárok és románok (utóbbiak kevesebb sikerrel), valamint az EU-ba 2013-ban belépő horvátok is ebbe az irányba haladnak. Csehország sem olyan elzárkózó már, mint korábban, így hazánk mellett egyedül Lengyelország nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel.  

A stabilitás, a kiszámíthatóság és az árfolyamkockázat megszüntetése szempontjából is pozitív változást jelentene a közös fizetőeszköz használata. A Fidesz persze szeret a zavarosban halászni és spekulációs lehetőségekkel élni, ezért megfelelő számukra a mostani helyzet.

Ha a magyar gazdaság a propagandának megfelelően valóban jobban teljesít, akkor érthetetlen az eurótól való elzárkózás, megfordítva viszont: éppen azért erősödne jobban a magyar gazdaság, ha bevezetnénk a közös fizetőeszközt. Új munkahelyek jönnének létre, a gazdaság versenyképessége nőne, a befektetők számára is vonzóbb célpont lenne hazánk, valamint közelebb kerülnénk az európai életszínvonalhoz és az európai bérekhez. A Közösen Vas Megyéért Egyesületnek ez a célja, hiszen ez jelenti egy boldog, sikeres és európai Magyarország alapját.

Röviden összefoglalva: az euró mihamarabbi bevezetése Magyarországon nemzeti érdek és a magyarok is profitálnának belőle.”

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2021. január 07. 12:54
Tulajdonképpen nem lenne rossz, ha apóséknál Székelyföldön is ugyanaz a pénz lenne mint itthon.
Vén Csataló
2021. január 06. 16:39
Eurót most? Te egy hazaáruló idióta, egy pénzügyi dilettáns vagy.
Leo3
2021. január 06. 08:29
Nagyon érdekes a számomra, hogy a témában egy laikus cikket ír és szembemegy egy szakemberrel. Sőt, inkább vicces! :))))
simonvitéz
2021. január 05. 18:46
Most, hogy megtalálták a módját, hogy az európai adósságokat közösségivé tegyék, végül is mintegy, de onnantól kezdve a valamennyire is önálló monetáris politikát elelejthetnénk. Én inkább abba az irányba mennék, hogy a magyar fizető eszközt fogadják el legalább a határon túl élő magyarok lakóhelyein.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!