Logikától mentes

2021. január 27. 20:08

Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó?

2021. január 27. 20:08
F. Szabó Emese
168 Óra

„Megjelent a családi adókedvezmény, később pedig a negatív adóalap – ha valaki nem tudja az adójából érvényesíteni a teljes kedvezményt, továbbviheti azt az egyéni járulékokra is. Mutatóban megmaradt a hosszú távú öngondoskodást támogató kedvezmény, de ennek mértéke aprópénz a családi kedvezményhez mérve.

Bruttó 300 ezer forint havi jövedelem esetében a nettó bér 199 ezer forint, három gyerek után az adó- és járulékkedvezmény révén ez 298 ezer, vagyis lényegében nincs adófizetés. Kicsit bekavar a négy gyerek. Itt a nők szja-mentességet kapnak, ám ha ez nettóban rosszabb, mint a háromgyerekes kedvezmény, akkor lehet annál maradni. Azt is érdemes kiszámolni, hogy ha a szülők megosztják a kedvezményt, akkor nem jönnek-e ki még jobban. Míg a családi adókedvezmény logikája világos, az adómentesség már inkább hangulatjavító intézkedés.

A családi adókedvezmény lényege, hogy amíg a gyerekek kicsik, az adó a lehető legalacsonyabb legyen. Ám a négygyerekes nőknek járó szja-mentességre nincs igazán jó magyarázat – ezt jellemzően akkor lehet majd kihasználni, ha már nem jár a családi adókedvezmény. Aligha azért fog azonban most harmadik és negyedik gyerek mellett dönteni egy nő, mert ha kirepülnek a srácok, akkor majd milyen jó lesz az szja-mentesség. Utólag megköszönni, hogy felneveltünk négy gyereket olyan, mint posztumusz díszpolgárságot adni: szép gesztus, de húsz évvel korábban jött volna igazán jól. Ehhez jön még hozzá a friss házasok kedvezménye, amellyel csak még egy bőr lesz lehúzva ugyanarról a rókáról.

Így érkeztünk meg a 25 év alattiak mentességéhez. Mire is lesz ez jó?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. január 28. 21:33
A néni fehér négernek néz ki ez aztán a baszd meg!
jantar
2021. január 28. 14:19
Fiatalon minden segítség jól jön! Kinek így-kinek úgy, de jól jön. Ennek a hülye tyúknak az kellene hogy, adóemelés itt, járúlék emelés ott, nemleszgázáremelés, csak évente háromszor, amott. Akkor aztán minden fasza volna! Na nem, a fiatalok nem annyira buták, hogy ne tudnák kiszámolni, hogy mi jó nekik. Ezt csak ti szuggerálnátok feléjük, mert nem bírjátok elviselni, hogy nekik is jut egy kicsinyke a jóból is. Bár csak mi kaptunk volna fiatalon ennyi mindent, huh, még csak belegondolni is borzasztó, mennyivel másképpen alakúlt volna az életünk.
fatman
2021. január 28. 13:40
igen, így van!
kiss.istvan770
2021. január 28. 13:24
"Logikától mentes" Erre a "logikus" következtetésre csak a 80 alatti IQ-al juthattál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!