„Ki egyszer rúgott magyarba, szinte kedvet kap a rúgáshoz”

2021. január 10. 11:22

Valami nyomja a szívemet, amit el kell mondanom az Új Magyarország utolsó napjairól.

2021. január 10. 11:22
Stefka István
Stefka István
PestiSrácok.hu

„Az előző rész utolsó fejezetében arról írtam, hogy az Új Magyarország romjain létrejött a Napi Magyarország 1997. december 16-án. Amire kaptam e-mailben egy levelet az Új Magyarországot felügyelő média egyik vezetőjétől. Nevét azért nem említem, mert nem tudom, hogy hajlandó lenne-e felfedni kilétét. De a levél tanulságos az akkori magyarországi sajtóhelyzetről. Íme a levél egy részlete:

»Kedves István!

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom a pestisracok.hu-n az írásaidat, nézem a műsoraidat a Pesti TV-n. Az Új Magyarországról, annak szomorú elmúlásáról közzétett írásod kapcsán ragadtam most billentyűt. Igaz, amikor a jobb sorsra érdemes napilap bezárt már nem voltam a közelben, addigra felmondtam… Bizonyos részletekben ellent kell mondanom neked, a kép, akár magáról, Kelemen Ivánról is, sokkal árnyaltabb. Örömmel beszélném meg veled az akkori média helyzetet, talán nem szerénytelenség, ha azt mondom, egyik főszereplője voltam annak az időszaknak, előbb a Pesti Hírlap, majd az Új Magyarország egyik vezetőjeként.

Talán, jól és belülről látva a komoly jobboldali hibákat is.

Kelemen, aki tagadhatatlanul egy stróman volt, zsonglőrködött az olaj pénzekkel, de Horn emberein kívül a másik oldal emberei is gyakran bukkantak fel üres táskákkal és távoztak telivel. Egyébként, érdekességként, a Kelemen média-érához köthető a jobboldalisággal igazán nem vádolható Thurzó Tibor erősen balos hetilapjának, a Respublikának a sírba eresztése is. Azért írtam neked, mert azt gondolom, hogy mi, akik a frontvonal azonos felén állunk, legalább mi értsük meg pontosan, mi és miért történt.«

Ha mindent leírhatnék én is! De hát a médiaháború akkori szereplői ma is élnek, látszólag a mi táborunkhoz tartoztak, így nem akarom őket megsérteni őket a teljes igazság kimondásával. Mégis valami nyomja a szívemet, amit el kell mondanom az Új Magyarország utolsó napjairól. Pilhál Gyuri, Apáti Miklós, Megyeri Dávid, Halász Zsuzsa, G. Fehér Péter és még jónéhányan Alexa Károly főszerkesztő kirúgása után, 1997 október elején éreztük a fagyos tél közeledtét, ami bennünket is majd közvetlenül érint. Mint írtam, fokozatosan próbálták a szerkesztőség életét ellehetetleníteni: kikapcsolták a fűtést, a női újságírók közül többen télikabátban dolgoztak, óránként megszakították az áramellátást, ami azzal járt, hogy újra kellett indítani a számítógépeket. Egyszóval sziszifuszi munkával sikerült a lapot egy darabig időre elkészíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2021. január 11. 08:00
Igen Pista, sok igazság van ebben. Mint igazi jobboldali, a rendszerváltásban bízó mi építettük fel ezt a valamit, ami nagyon elkorcsosult. Emlékszem, több újságost is fel kellett keresni, hogy megvehessem a :Pesti Hírlapot, Új Magyarországot, vagy a Magyar Nemzetet. Egyszerüen azért, mert árúsítók nem rendeltek. A nép kezdetű lapok halmokban álltak ott. Annyira lelkes voltam, hogy aztán inkább meg is rendeltem valamelyiket a séta helyett. Nyomdai problémákra hívatkozva ti mondtátok fel a szerződést. Mi voltunk a lelkes MDF, aztán MIÉP. es szavazók. Csurka után, lettünk vesztes fideszesek, aztán győztes fideszesek. Az igazi elszámoltatás hiánya miatt lettünk jobbikosok. Most pedig a nagy lopások, cinikusan gőgös, kioktató, álságosan undorító viselkedésetek miatt, maradtunk jobbikosok, és tartozunk oda - amire soha nem gondoltunk-, mert. Ez így tovább nem mehet!!!
Valodi
2021. január 11. 01:48
... höhöhö .... aki tagadhatatlanul egy stróman volt, zsonglőrködött az olaj pénzekkel, de Horn emberein kívül a másik oldal emberei is gyakran bukkantak fel üres táskákkal és távoztak telivel. Ez az a Pintér SánDON ügy, amit nyolcvan évre titkosított a fidesz?
lemez
2021. január 10. 20:32
Ez igy van.A moslékok 2010 óta nemcsak az unióban,hanem nemzetkózi szinten is múvészi szintre vitték.Ha a saját népét rugdosság,vérszemet kapva mindenkinek lehet.
koronaszepe
2021. január 10. 18:03
https://i.pinimg.com/originals/28/d9/bb/28d9bb203794f304e4af2b0ce998eb7e.jpg '"Miért emlékeznek sokan ma is nosztalgiával a Kádár-korszakra? Milyen illúziókra, hazugságokra építették a gulyáskommunizmust? Hogyan kezdtek felébredni, magukra találni és megerősödni azok, akik a rendszer igazi ellenfelei lettek? Hogyan lehetett túlélni? Kik voltak a valódi rendszerváltók és kik az árulók, akiknek feladata a belső bomlasztás és a kommunisták politikai karanténból való kiemelése volt? És főként hogy lehetséges az, hogy harminc évvel a rendszerváltás után, az Alaptörvénybe foglaltak ellenére visszatérhetett az önkormányzati hatalomba a kommunista nómenklatúra maradványa? Többek közt ezeket a kérdéseket vitattuk meg a -Túléltük hát, bár igénybe vett- mottójú pódiumbeszélgetésen Selmeczi Gabriella rendszerváltó politikus, a budaörsi Fidesz alapítója, Alexa Károly rendszerváltó értelmiségi, a diktatúrában meghurcolt Mozgó Világ szerkesztőség egykori helyettes vezetője, Horváth Attila rendszerváltó jogász, egyetemi tanár, a Független Jogász Fórum alapító tagja, ma alkotmánybíró, valamint lapigazgatónk, Stefka István rendszerváltó újságíró részvételével. A vita moderátora Huth Gergely főszerkesztő volt. A múlt pénteki, a PremierKultCafé csordultig megtelt nagytermében tartott rendezvényünkön László Petra és férje, László Gábor Stefka István kalandos és tanulságokkal teli pályájáról szóló portréfilmjét is bemutattuk, amely Az Öreg címet kapta. Nézze meg a filmet és a beszélgetés vágatlan videóját!'
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!