Ez itt is megtörténhet: az európai trumpizmus nem fog Trumppal véget érni

2021. január 11. 17:29

Lehet, hogy a populista vezetők csatát vesztenek, de támogatásuk nem tűnik el.

2021. január 11. 17:29
Peter Geoghegan
Politico.eu

„Tavaly év elején interjút készítettem Steve Bannonnal a legújabb könyvemhez. Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója megbízhatatlan elbeszélő, akinek története hiperbolikus, de egy ponton határozott volt: Európa populista vezetői inspirációt nyertek a Trump féle Fehér Háztól.

Bannon azzal dicsekedett, hogy »meglehetősen rendszeresen« beszélt vezető európai politikai személyiségekkel, és »még mindig a színfalak mögött dolgozik«. Néhányat emelt ki különösen a magyar Orbán Viktort, az olasz Matteo Salvinit és a francia Marine Le Pent.

Donald Trump amerikai elnök távozása az őt egyfajta vezéralaknak tekintő európai populisták számára nem jelenti támogatottságuk elvesztését, és bár mára az ő korábbi tanácsadója, az Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a „Trump előtti Trumpként” jellemző Steve Bannon is a múlt embere, továbbra is van mitőltartani, mert a szélsőjobboldali mozgalmak szinte minden eddiginél felbátorodottabban viselkednek.

2011-ben, amikor Donald Trump még csak valóságshowsztár volt, Orbán Viktor mindössze kilenc nap alatt átnyomta az új magyar alkotmányt, miközben több, idősebb bírót nyugdíjba kényszerítettek, és fiatalabb, és a kormányzó Fideszhez barátiabban viszonyuló utódokat ültettek a helyükre. A Donald Trumpot támogató amerikai keresztény, konzervatív körök korábban éveken át öntötték
a pénzt az Orbán Viktorhoz vagy az olasz szélsőjobboldali vezető Matteo Salvinihez hasonló európai populisták
politikai projektjeibe”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2021. január 12. 01:41
Na, és akkor milyen módon szeretné a saját maga által preferált ideológiát a hozzá tartozó gazdasági változtatásokkal a népekkel megpopuliztatni? Csavaros, ugye? Vagy azt nem is kell megszavaztatni már többé? Akinek nem tetszik, az csinálhat szabadon forradalmat?
mokány
2021. január 11. 22:44
Plurális demokrácia. Liberális demokrácia. Népi demokrácia.
zara
2021. január 11. 21:08
'támogatásuk nem tűnik el' csak akkor van demokrácia ha az emberek arra szvaznak akire mi mondjuk...
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. január 11. 21:04
Ijesztő, hogy el is hiszi amit írt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!