Akik a ceruza végét fogják

2021. január 30. 07:42

Kik irányítják az Európai Uniót? Netán a Bizottság? A nagy államok vezetői? A háttérhatalom? Soros György?

2021. január 30. 07:42
Surján László
Magyar Nemzet

„Kevesen mutatnának rá a brüsszeli bürokrácia szerepére.

De jó lenne, ha nem lenne igazuk! Ha a biztosok irányítanának, és nem azok, akik kidolgozzák az előterjesztéseket. Az egyik – még a rendszerváltás előtt jelentős posztra jutott – köztisztviselő mondta nekem: az a döntő, hogy ki fogja a ceruzát. Ki az első megfogalmazója egy előterjesztésnek. Kik is fogják manapság Brüsszelben a ceruzát? Zömmel a nyugati, főleg az alapító államokból származó eurokraták.

A European Democracy Consulting egy minap megjelent tanulmánya kifogásolja, hogy az unió intézményeiben a vezető beosztások nagyon egyenlőtlenül vannak elosztva. Ezt már 2004-ben, új európai parlamenti képviselőként nehezményeztük. Azt felelték, hogy a bővítés miatt nem mondhatnak fel bevált embereknek. Ez méltánytalan és nagyon drága, fejtegették, mert hatalmas végkielégítésre lennének jogosultak. Ez igaz, de épp ez a baj: bebetonozott állásokról van szó, ami nem ösztönöz jó munkára. A másik érv az volt, hogy nincsenek az európai joganyagot jól ismerő jelöltjeink. Átlátszó védekezés: hogyan állták meg akkor a helyüket régiónk képviselői, biztosai, számvevői, bírói?

A nagy béketábor részeként eltöltött évtizedek után a közép-európaiak különösen érzékenyek, ha másodrendűként kezelik őket. Márpedig az adatok épp erre utalnak. Az említett tanulmány önkényesen nyugati, déli, skandináv, keleti és közép-európai régiókba osztotta a 28 tagállamot. Kiderült, hogy a nyugat- és dél-európaiak, valamint a skandinávok szám­arányukhoz képest jóval többször nyerik el a jó állásokat, Kelet- és Közép-Európa jelentősen le van maradva. Az állásoknak nemcsak a számát, hanem a súlyát, azaz az európai folyamatokra való ráhatását is tekintetbe kell venni. A legbefolyásosabbak a Bizottságnál és a Tanácsnál lévők, ezekből közép-európai nem részesült. A legkisebb súlya az ügynökségi állásnak van. A nyugat-európai vezetők közül 35 százalékban kerültek ide emberek, a közép-európaiaknál 83 százalékban. A minket érintő két régió lényegében ki van semmizve.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tuapse
2021. január 31. 20:43
Surján annyi év után sincs tisztában az EU működésével. Hogyan tudott Orbán egyedüliként vétózni annyi esetben? Ki terjeszthet be jogszabályt? Ki szavazza meg? Milyen arányban? Ha tudná ezekre a választ, akkor nem írna ekkora hülyeséget.
józan paraszti ész
2021. január 30. 22:33
Semmi gond nincs mert a buzik aránya viszont megfelelő. Mikor lépünk már ki ebből a koszfészekből? Szerintem az angolok bebizonyítják, hogy érdemes. Max 10 év mikor már kimutatható hátrányt fog jelenteni az EU tagság. (Ma még nem lehet/szabad kimutatni.)
mokány
2021. január 30. 18:47
Big Bráner ( Magy Tesó). Jules Verne ( Michel Verne ?) megjósolta, Az örök Ádám című könyvében, hogy a haladárok tervébe bele fog szólni a természet ereje. Ezért olyan sürgős a haladároknak, hogy még az USA - béli demokráciát is felrúgják. No, meg a Jelenések könyvében (Revelation /Apokalipszis), is valami hasonló van leírva. Szóval felsülhetnek azok, akik hisznek a "történelmi szükségszerűségben".
mokány
2021. január 30. 18:37
József Attila : " ...fortélyos félelem igazgat, nem csalóka remény..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!