A közösségi média egyetlen kattintással képes puccsot csinálni

2021. január 27. 09:31

A hivatalban levő amerikai elnök törlése valamennyi platformról mindannyiunknak küldött virtuális lófej.

2021. január 27. 09:31
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„Trump elnök pillanatnyilag ugyan elszenvedője az óriásvállalati önkénynek, ám a globális kapitalizmus megregulázása tőle pontosan olyan távol állt, mint, mondjuk, Orbán Viktortól, vagy bármelyik másik populista barátjától. Ez annyiban nem meglepő, hogy Trumpot is az elszámoltathatatlan kapitalizmus repítette a csúcsra. Igaz, ő a természetvédelmi területeket az elnöksége utolsó napjaiban is pusztító olajipar, és a tőke repatriálásában érdekelt más ágazatok embere. 

Amellett érvelek, hogy a politikai nyilvánosságot uraló, a demokratikus közhatalom fölébe kerekedő platformszolgáltatók ellenében a szólásszabadságot éppúgy kizárólag tartalomsemleges, objektív, jogszabályokban rögzített és jogállami, értsd: bírói kontroll alá helyezett korlátokkal kell megvédenünk, mint az állammal szemben. Ilyen, jogállami kontroll mellett, a platformszolgáltatónak minden alkalommal számot kellene adniuk a korlátozás szükségességéről és arányosságáról. Ebben az esetben a platformszolgáltatók rákényszerültek volna, hogy azonos mércét alkalmazzanak a Capitolium körüli erőszak és a BLM-hez köthető erőszakcselekmények esetében. 

Ha az óriásvállalatok állítják össze, mi kerülhet a valójában elszigetelt egyén véleménybuborékjába, a társadalmakat összetartó nemzeti, lokális, kulturális és osztályidentitásokat hangtalanul szorítják ki a kívülről vezérelt, de nagyon cool fogyasztói és/vagy életmód-identitások. Ha a Biden-adminisztráció felgyorsítja a TTIP-t és életet lehel a többi szabadkereskedelmi paktumba, a közösségi platformok hirdetési bevételeit generáló óriásvállalatok magánbíróságokon perelhetik majd be demokratikus közpolitikai döntésekért a nemzetállamokat. Ha pedig piaci erejüknél fogva – persze szigorúan a magánjog és a jóemberség álarcában – lediktálják a platformszolgáltatóknak, hogy mely véleményeknek lehet és melyeknek nem lehet helyük a politikai nyilvánosságban, a nem túl távoli jövőben már pereskedniük sem kell.

Tudniillik egyszerűen nem születnek majd demokratikusnak hívott, de nekik nem tetsző közpolitikai döntések. Azok a nézetek ugyanis, amelyeket letörölnek a közösségi platformokról, elgondolhatatlanná válnak, megszűnnek létezni. Az ellenforradalomhoz immáron nem kellenek perek, börtönök. Elég egy kattintás. Kiegészítőként meg egy kosjelmez. Itt tartunk most. A profit előzi az embert”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2021. január 27. 23:52
Schiffert egyre jobban bírom...
rovan
2021. január 27. 16:24
Van egy rossz hírem. Trump visszajön. Nem az az alkat, akit csak így le lehet söpörni.
rovan
2021. január 27. 16:23
Az.
Pelso j.
2021. január 27. 16:08
" A profit előzi az embert ". Te erre még csak most jöttél rá, vagy csak a hülyét játszod?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!