A fősodrú média öntömjénezése

2021. január 12. 09:55

„Duplagondol”: két, egymással ellentétes nézetet vallanak, és mindkettőt elfogadják.

2021. január 12. 09:55
Gazdag István
Demokrata

„George Orwell 1984 című regényében fogalmazza meg a »duplagondol« képességét, amely azt jelenti, hogy valaki egyszerre két, egymással ellentétes nézetet vall, és mindkettőt elfogadja. Mintha csak napjaink fősodrú médiája ihlette volna definícióját, amint azt az alábbi példák is bizonyítják. (...)

Miért támogatja olyan sok orvos a BLM-tüntetéseket egy járvány alatt? (Why so many doctors support protesting in a pandemic, time.com, 2020. június 13.) Szélsőjobboldali tüntetők százai dacolnak a Covid–19 miatti korlátozásokkal, hogy tüntessenek Londonban. (Hundreds of far-right protesters defy Covid-19 restrictions to demonstrate in London, time.com, 2020. június 13.) Mobiltelefon-adatok azt sugallják, hogy az amerikai karanténellenes tüntetések széles körben terjeszthették a vírust. (US lockdown protests may have spread virus widely, cellphone data suggests, theguardian.com, 2020. május 18.) Egy új tanulmány szerint a BLM-tiltakozások általában lassították a koronavírus terjedését Denverben és más városokban. (Black Lives Matter protests may have slowed overall spread of coronavirus in Denver and other cities, new study finds, coloradosun.com, 2020. június 30.) Az Egészségügyi Világszervezet úgy hiszi, hogy még egy járvány idején is fontosak a nyilvános tüntetések. (Even in a pandemic WHO believes that public protests are important, npr.com, 2020. június 8.)

Megbízhatóság és hitelesség, objektivitás és tényszerűség: íme, a fősodrú média öntömjénezése. Ezért »kedveljük« annyira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. január 12. 23:49
Miért nem tudsz tisztességes hangnemben beszélni? Teljesen életszerű a statisztikai adat nélkül is! Ötletszerűen olvasgatok bele 10-15 német oline újságba, egy análisan fixált kommentpartizánnak nem fogom visszakeresni, melyikben szúrt szemet. Legfeljebb árt.
VeJoLa
2021. január 12. 20:09
Nem vagyok döntéshelyzetben. Mindegy, hogy mit gondolok, meg az is, te mit gondolsz arról, amit én gondolok. De hogy sokak egzisztenciája tönkremegy a korlátozások miatt, azt nemigen lehet megkérdőjelezni, az öngyilkossági adat meg német. (Nem akarom visszakeresni a kedvedért.)
elfújta az ellenszél
2021. január 12. 13:19
A média mindig hazudott, de ez mostanra önálló iparággá nőtte ki magát. És mint minden iparágnál, itt is hihetetlen arányú koncentráció ment végbe. Csak annyi a különbség, hogy ez egy General Electric vagy General Dynamics esetében teljesen nyilvánvaló, a média trösztösödése nem mindig látható, sőt pont a média által leplezett folyamat A ''szabad és független újságirás'' valójában az egy kézből irányitott tömegtájékoztatás eszköze. Ez a hazugságok hazugsága számit újdonságnak
VeJoLa
2021. január 12. 11:44
A covid-intézkedések pártfüggetlenül ütköznek a lakosság azon tetemes részérének az ellenállásába, mely gazdasági és pszichés károkat szenved az amúgy kevéssé hatékony korlátozó intézkedések miatt. A kisebb vállalkozások tömege megy/ment csődbe, és az izoláció, az összezártság miatt több mint megtízszereződött az öngyilkosságok száma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!