Ugyan még mire vár Kuncze?

2020. december 04. 10:42

Azzal, hogy elárulták a rendszerváltoztatást és a posztkommunista oldalra soroltak be, nemcsak eredetmítoszukat zabálták fel, (...) de a méltóságuk utolsó maradéka is odalett.

2020. december 04. 10:42
Schmidt Mária
Látószög blog

„Várjuk ki a végét: ezzel a címmel jelentette meg könyvét Kuncze Gábor. A könyvből nem derül ki, hogy minek a végét kéne kivárnunk. Kuncze politikai pályája lezárult, pártja, az SZDSZ, aminek országgyűlési képviselője, frakcióvezetője és elnöke, illetve pártja képviseletében belügyminisztere volt, megszűnt, sőt Kuncze rövid életű rádiós és tévés karrierje is befejeződött.

Azért vettem meg a könyvet, mert Kunczéval rokonszenveztem, sőt tiszteltem. A jó humorú, realista, nem teljesen elborult agyú politikai szereplőt láttam benne. Azt reméltem, hogy egy évtizeddel aktív pályafutása befejezése után képes saját és pártja szerepéhez reflektíven viszonyulni, van mondanivalója a rendszerváltoztatásról, és arról a szerepről, amit benne az SZDSZ, és személy szerint ő vitt.

Csalódnom kellett.

Kuncze végig a felszínen mozog, mondanivalójának sem mélysége, sem távlata nincs. Saját és pártja szerepét képtelen a helyén értékelni. Ahhoz, hogy ezt megtehette, jelentős segítséget nyújtott beszélgetőpartnere, aki egyetlen lényegi kérdést sem tett fel, ám minden alkalmat megragadott, hogy ideológiai elkötelezettségét kinyilvánítsa és alá- illetve rájátsszon Kuncze amúgy is rendkívül elfogult és sekélyes kinyilatkoztatásaira. Mihancsik lefelé húzta, pontosabban mondva, lefelé nyomta beszélgetőtársát. Kár érte.

A könyv megértette velem, mi volt az az öncsaló mechanizmus, ami elfogadtatta az SZDSZ-szel és személy szerint Kuncze Gáborral azt a jóvátehetetlen árulást, hogy a rendszerváltoztató erőknek hátat fordítva, őket megtagadva, az utódpárthoz kötötték szekerüket és végérvényesen belesimultak a posztkommunista táborba.

A trükk a következő. A Fideszből próbáltak kommunistákat csinálni, az MSZP-t, illetve a belőlük kiszakadt DK-t pedig rendszerváltoztató, nyugatias demokratákká maszkírozták át. A szabaddemokraták és a mögöttük, körülöttük álló holdudvaruk, értelmiségi- és médiaelitjük meggyőzte magát arról, »hogy nem a pártállam, hanem Orbán Viktor fenyeget pártállami visszarendeződéssel«, hogy ezzel igazolják maguknak és másoknak a rendszerváltoztatás elárulását. Értelmiségi táboruk több mint negyedszázada tolja ezt az önáltató, önfelmentő mantrát, amit legplasztikusabban a Sztálint és Rákosit is imádó, tipikus SZDSZ-es értelmiségi, Eörsi István fogalmazott meg. »Nincs bocsánat azért sem a történelem, sem a választóink részéről, ha morális igazságaink újra hatalomra juttatnák Orbánt.« (195. o.)

Kuncze ma is ezzel menti magát. Ő és társai még mindig nem látták be, hogy azzal, hogy elárulták a rendszerváltoztatást és a posztkommunista oldalra soroltak be, nemcsak eredetmítoszukat zabálták fel, és a küldetésüket üresítették ki, de a méltóságuk utolsó maradéka is odalett.

Korrupció

A másik érv, amire Kuncze és a balliberális tábor hivatkozni szokott: a korrupció. Itt is hasonló trükk-kel dolgoznak. Vagyis a szocik mérhetetlenül nagy lopását, korrupcióját a szokásos komcsi ügymenetté tompítják. Szadeszes párttársaik lopását, megvesztegethetőségét, korrupcióját hol letagadják, hol bagatellizálják. Kuncze még azzal is próbálkozik, hogy ők, mármint a szadeszes pártvezetők, nem is tudtak róla és különben sem érdekelte őket a pénz. A források biztosítása ugyan az elnök dolga volt, vagyis például az övé, illetve mégsem. Jött ugyan a pénz, de ők: Pető, Kuncze, Magyar, Horn nem kérdezték meg kitől, milyen feltételekkel, miért cserébe. Hogy ez mennyire hihető, azt most ne firtassuk, de gondoljuk meg, milyen következményekkel jár, ha egy párt úgy szolgáltatja ki magát a finanszírozóinak, hogy még az érte nyújtandó szolgáltatások természetét sem tisztázza velük előre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2020. december 06. 08:31
Az 1994-es kampányban, belengetve mi várható és mi nem, Kuncze azt mondta, hogy azt nem lehet csinálni, hogy kormányváltáskor az ország egyik fel arrébb rugdalja az ország másik felét. viharos taps aztán mégis ezt tették. taps elmaradt a vihar megjött. Ha bele számítjuk, hogy ilyen megengedő toleránsnak látszó dolgot még csak a hátsó budiban sem mondanak mostanában, kimatekozhatjuk, mi jönne 22-ben ha nyernének - de remélem csak nyeríteni fognak.
nyugalom
2020. december 05. 14:30
De ki kuncze? Egy modoros, poffeszkedo, proli!
barany
2020. december 05. 10:23
Elolvastam az eredeti szöveget. Hosszú, de nagyon tartalmas. Érdemes elolvasni.
tóth mária
2020. december 05. 09:14
Kuncze egy tököli proli, aki felkapaszkodott az uborka fára, olyan is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!