Törvénysértés rendeleti úton

2020. december 01. 07:14

Az SZFE-s félév megsemmisítésének lehetősége több szempontból is magasabb jogot sért.

2020. december 01. 07:14
Ferincz Jenő
Népszava

„Ahogy korábban már bizonyítottuk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványa és a kuratórium jogszerűen nem létezik, mivel csak kormányhatározat van róla, ami nem jogszabály (Dramaturgiai hiba, október 22.).  Az intézményre vonatkozó új kormányrendelet pedig újabb jogsértéseket alapoz meg.

A félév megsemmisítésének lehetősége több szempontból is magasabb jogot sért. A félév elfogadhatósága törvényi szabályozáson alapul, melyet alacsonyabb normával, pl. kormányrendelettel nem lehet felülírni. Ennek jogi értelemben semmi köze a járványhoz. Mivel a hallgatóság már megindította a jogi eljárást, ezért folyamatban lévő ügyre ez a kormányrendelet jogszerűen nem vonatkozhat. Ha mégis, az sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, egyúttal belenyúl egy folyamatban lévő eljárásba.

Diszkriminatív, mivel egyértelműen személyre (jogi személyre) szóló jogalkotás, és más oktatási intézményre nem vonatkozik ez a szabályozás. A halasztó hatály kizárása sérti a jogorvoslathoz fűződő jogot, a védekezéshez fűződő jogot, a tisztességes eljárás elvét, a kiszámíthatóságot, az előreláthatóságot, az egyértelműséget, mindezek által a jogbiztonságot. Hiányzik a felkészülési idő, amely ugyancsak alkotmányos alapjog. Ráadásul az esetleges későbbi pernyerés ellenére sem lehet az így elvesztett évet »visszakapni«, ami helyreállíthatatlan károkat okoz az érintetteknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. december 01. 17:14
Semmit nem lehet meg semmisíteni, Egyedül a köröm letépéseteket mert az csak alacsonyabb jogot sért mert van 140, 150 cm-es alacsony jog meg van 155, 160 cm-teres ez pedig mindenki lássa magasabb lyog, mint ahogy van vályog meg tégla jog is.
matyi lúdas
2020. december 01. 15:20
https://i.imgur.com/3zSLN4c.jpg
mokány
2020. december 01. 15:19
Éveket nem lehet visszakapni ? Horn Gyula néhány év kihagyás után , két év alatt, befejezte az általánost, és le is érettségizett.
pitypang1125
2020. december 01. 13:51
Ez hülye,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!