Téli ünnepek 2020

2020. december 15. 07:25

A Google nem kér a „Jézuskából”.

2020. december 15. 07:25
Gável András
Vasárnap

„A Google fényfüzérrel felékesített logója önmagában még elfogadható kompromisszum lehetne a karácsony eredeti üzenetét értő közönség és az abból érzelmi szeretet-találkozást faragók felfogása között. De a látszat néha csal. A gyanútlan felhasználó jószerivel észre sem veszi, hogy karácsony és advent értelmezésén mennyit módosít a cég feliratán megpihenő kurzorunk szelíden felvillanó üzenete: »Téli ünnepek 2020«.

Még mielőtt azt hinnénk, hogy közös nevezőn vagyunk a Karácsony Ünnepeltjét tekintve, jobb ha tudatosítjuk magunkban: a Google nem kér a »Jézuskából«. A sunyi véleményterror áldozataivá válunk. Óvatosan érzékenyítenek bennünket és gyermekeinket, és azt üzenik: a Földön járt Isten születésének ünnepéről jobb nem beszélni. Nyugodtabb lesz az életünk, ha megelégszünk az ateista humanizmus emberszeretetével. Minden, ami ennél több, magasabb, transzcendensebb, attól jobb tartózkodni, hiszen a végén még arra késztetne, hogy megváltoztassuk az életünket. A betlehemi jászol közénk érkezett vendége ma is az igazságot képviseli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2020. december 15. 12:01
"A betlehemi jászol közénk érkezett vendége ma is az igazságot képviseli. Sőt, ő maga a teljes Igazság. Nevének vagy születése történelmi tényének megemlítése már önmagában önvizsgálatra késztet, hogy meglássuk saját gyarlóságainkat és hamis tetteinket." Egy szokatlanul rövid cikk utolsó két mondatát leszakítva szemelvényezni, nem tudom milyen célt szolgál. Pedig a legsúlyosabb üzenetet hordozza, amellett, hogy "hiszen a végén még arra késztetne, hogy megváltoztassuk az életünket". Még magukat tényleg kereszténynek gondolók között is azt látom, hogy a karácsony az alázat, a befelé fordulás, az önvizsgálat, lelkünk kertjének vendégvárás előtti megtisztítása helyett a mindentakaró hedonizmus, az eksztrovertáció, az egó önmegvalósításává változott. Amikor az "ádventeles" odáig korcsosult, hogy az ötvenedik világító havas téli falu, az ötvenedik rénszarvas, az ötvenedik jeges medve és téli manó is be lett vásárolva és elhelyezésre került egónk nagyszerűségét dícsérni hivatott szentély vagyis lakásunk látványos pontjaira, hogy a kifinomult ízléssel csomagolt és dekorált ajándékcsomagok milliós értékeket rejtve fényképért kiáltó installációkba rendezve a kövér fa köré rendeződnek, a több napot igénybe vevő sütés-főzéssel végbevitt karácsonyi menü-kihívás teljesülhet, mindez természetesen a nagyvilág számára is dokumentálásra kerül a FB és társai felületein, akkor az ember már maga is meggondolja, hogy értelmes-e még a karácsony valódi jelentőségéért még szót emelni. Hamis tettekkel, önbecsapással, gyávasággal gyalázzuk a karácsony üzenetét.
T. Péter
2020. december 15. 11:37
A mai dátum december 15. Ha valaki nem tudná.
ppix
2020. december 15. 11:30
Nyiff-nyaff. Jajmileszmost. #vegeakeresztenysegnek. #uldoznekminket. stb. Tegye föl a kezét, aki a múlt héten volt templomban! (Vagy pont egy évvel ezelőtt volt templomban, ha most a virus miatt nem) Mennyi, 10%? Naugye. Amúgy meg Türk tanács látott már? Baltás gyilkos kivizsgált???
Akitlosz
2020. december 15. 10:54
Aztán meg sehol sem szokták a Karácsonyt Jézuskának nevezni, még Magyarországon sem. S tekintettel arra, hogy november végétől több mint egy hónapon át tartanak a mindeféle "téli ünnepek" így az elnevezés némileg jogos. Mintha Magyarországon nem hanukáznának, holott közünk nincsen ahhoz semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!