Prolik és fehérgallérosok: osztályharc és választás Romániában

2020. december 07. 19:40

A PSD új jelöltje kifejezetten a vidéken, a leszakadó területeken élők mellett kampányol, nekik üzen.

2020. december 07. 19:40
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Mérce.hu

„Pedig a mai PSD lassan, de biztosan teljesen kicserélődik: a decemberi választásokon a képviselőjelöltek 60 százaléka új. Sajnos a maradék 40 százalékban (132 eddigi képviselőből 48 kap esélyt a mandátum folytatására) több olyan van, akik ilyen-olyan korrupciós ügyekben érintettek.

Feltűnő azonban, hogy az új jelöltek között rengeteg az orvos. A képviselőjelöltek listáját Alexandru Rafila vezeti – ő az Egészségügyi Világszervezet, a NATO és az Európa Tanács volt szakértője, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke. Kétségtelenül szakmai tekintély. Jelölése meglepte a román politikai elitet, két hónappal a választások előtt jelentette be, hogy a sokszor megbélyegzett, elmarasztalt, a »tudatlanok és vidékiek« pártjaként emlegetett PSD arca lett.

Míg a liberálisok és az USR-Plus a középosztályt, városi értelmiséget mozgósítja, addig a PSD új jelöltje kifejezetten a vidéken, a leszakadó területeken élők mellett kampányol, nekik üzen. A romániai egészségügy anomáliáiról beszél, például arról, hogy a kötelező biztosítási rendszer ellenére bizonyos leszakadó társadalmi rétegek előtt nem nyitott a rendszer, és az alapellátásokhoz is alig vagy egyáltalán nem jutnak hozzá. Méltányosság alapú és nem üzleti alapú egészségügyi reformot akar az országban, ahol az egészségügy privatizációja, az egészségügyi ellátás magánszektorba való kiszervezése évtizedek óta zajlik.

A járvány és az elmúlt egy évben ellenzékben töltött idő is mind a szociáldemokratáknak kedvez: sem a kormányzás, sem a járványintézkedések népszerűtlensége nem érinti őket. Nőtt is a támogatottságuk a felmérések szerint, a közvélemény-kutatások szerint 20-23 százalékos eredményt érhetnek el a választásokon. Hasonlóan a többi román párthoz, a PSD is elsősorban az európai alapokból, az újjáépítési programból indítaná újra a jelentős visszaeséssel küzdő gazdaságot. A jobboldali pártokkal ellentétben azonban adóemeléssel növelnék a költségvetés bevételeit, eltörölnék a minimálbérből élők, és csökkentenék a kisjövedelműek adóterheit, növelnék a gyermektámogatásért, szociális gondozásért járó juttatásokat, növelnék ugyanakkor a vállalkozók adóterheit, és szigorítanák az ÁFA visszafizetés feltételeit is.

Mindeközben az RMDSZ többszörösen is nehéz helyzetben van. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok alapján nem, vagy éppen hogy csak átlépi a választási küszöböt (ezt rendszeresen előre szokták vetíteni, az RMDSZ pedig rendszeresen mégiscsak bejut a parlamentbe). Városi, képzett szavazóinak jelentős részét elviheti a magyar választók felé is nyitó USR-Plus.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. december 07. 19:57
Egy magyarellenes bolsi ügynök vágyai, amelyek szerencsére vágyak maradtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!