Nagy-Britannia Brexit általi „globálissá erjesztése” problémás gondolatnak minősült

2020. december 19. 08:28

A britek hamarosan felfedezik, hogy a viktoriánus korban ünnepelt „pompás elszigeteltség” nem igazán dicsőséges.

2020. december 19. 08:28
Bagehot
The Economist

„A befelé forduló hazai nyomás egyre növekszik. A választások elmozdították a toryk abszolút túlsúlyát a globalizáció győztesei által dominált régiókból a vesztesekébe. A járvány miatt sok tory megkérdőjelezi ugyanakkor a szabadpiaci ortodoxiák jelentőségét egy olyan világban, melyben az ellátási láncok kiszolgáltatottak, a protekcionizmus pedig egyre csak terjed. Rámutatnak arra, hogy Németország arra használta fel nemzeti képességét, hogy vizsgálatokat végezzen el és védőeszközöket gyártson. A düh a »reshoringra«, a »hazai rezilienciára« és a »stratégiai iparra« irányul. Johnson úr a »nemzeti önellátásra« való áttérésről beszélt, amely lépésenként változtatja meg Nagy-Britannia gyógyszerrendszerét, az oltások és az orvosi berendezések gyártásának képességét.

Nagy-Britannia Brexit általi »globálissá erjesztése« mindig is egy problémás gondolatnak minősült. Ez azon állt vagy bukott, hogy egyszerre két nehéz trükköt is sikeresen végrehajt a kormány: egyrészről megszelídítik a protekcionista Brexit-párti erőket és teret adnak a versengő nagyhatalmaknak anélkül, hogy bármelyik mellett is elköteleződnének. A járvány ezt szinte teljesen ellehetetlenítette. A Kína-ellenes hangulat folyamatosan növekszik, főleg Amerikában. A nemzetállamok visszatértek alapvető funkciójukhoz: hogy először megvédjék saját állampolgáraikat és megszilárdítsák kapcsolataikat szomszédaikkal. A britek hamarosan felfedezik, hogy a viktoriánus korban ünnepelt »pompás elszigeteltség« nem igazán dicsőséges, amennyiben a magányt nem a hatalom eszközeként választják, hanem a világ közömbössége kényszeríti rájuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. december 19. 13:42
Egyenlőre a brit piac SOKKAL NYITOTTABB ÉS SOKKAL KEVÉSBÉ PROTEKCIONISTA MINT AZ EURÓPAI UNIÓ PIACA!!!!!! Úgy hogy nem a brit piacot kellene szapulni hanem az Európai unió piacain KELLENE JÓ ALAPOSAN SEPREGETNI, MERT OTT SOKKAL TÖBB A SZEMÉT! A britek meg fogják oldani a saját piacuk problémáit! ebben biztos vagyok...
Mátyás01
2020. december 19. 09:50
A brittek meg az elszigeteltség, ez hülye. Összekeveri a nemzeti önrendelkezést, a bezárkózással. Bezárkózás, ezt is sokszor halljuk mostanában, szerintük az bezárkózás, ha nem engedjük be az egész afrikai kontinenst a hazánkba.
Libraman
2020. december 19. 09:39
A kép alapján milyen rasszt gyaníthatunk? :-))
Google
2020. december 19. 09:27
Se kint, se bent nem jo mar, ide jutottunk. Illetve ide juttattak az orokos jotevoink, legyenek ezek nacik, kommunistak vagy liberalistak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!