A Fővárosi Önkormányzat megszünteti a 153 éves Főkertet

2020. december 01. 09:45

Olcsóbb nem lesz, de a beszerzések központosulnak: kinek mi jut eszébe erről? 

2020. december 01. 09:45
Megyeri Szabolcs
Facebook

„A Főkert a kertész szakma egyetlen (köz)bástyája, mely egyben büszkesége és féltve őrzött kincse is. Szakmai műhely, amely nélkül nincs kertész társadalom. A hírekből megtudhattuk, hogy más cégekkel (FKF, Főtáv, Temetkezési vállalat stb.) összeolvasztják, mert a virus miatt spórolni akarnak. A Főkert tagja a Magyar Díszkertészek Országos Szövetségének, mely 2018 óta szakmaközi szervezet. A kiterjesztési rendelet értelmében, mely egy Európai Uniós jogszabály, a döntéshozóknak kötelességük a szakmaközi szervezet véleményét kikérni, a döntésüket velük együtt meghozni. A kertész szakma csúcs szervezete az ország első számú kertészeti vállalata megszüntetésének témájában teljesen mellőzve lett ismét. 

A döntés miszerint a 153 éves Főkertet megszüntetik, nevét, önállóságát, preztizsét elveszti hogyan értelemezendő a gyakran hallott alapértékekkel, mint az autonómia vagy a decentarlizáció? A Főkert éves költségvetese 4.3 mrd ft, értelmezhetetlenül kevés.Egy összevonás gigacéggé több év. A koronavírus nem strukturális válság, mint a 2008-as, tehát okkal feltételezhetjük, hogy a kieső egy évet, a magyar gazdaság 1-2 év alatt behozza, mire a giga holding összeáll, mert több kisebb vállalat fúziója, gigacégbe tömörítése több év.

Olcsóbb nem lesz, de a beszerzések központosulnak: kinek mi jut eszébe erről? A Főkert beolvasztása, autonómiájának erőszakkal történő felszámolása súlyos politikai tévedés, mely beláthatatlan következményekkel jár majd a kertész szakma számára. Ahol pedig a zöld szakma veszít, ott veszít az egész közösség, a szebbre, zöldebbre vágyó társadalom is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LAW AND ORDER
2020. december 01. 20:40
A beszerzések központosítása a liberárja LOPÁST szolgálja, semmi mást! Hatékonyabb a sok kicsi!
pollip
2020. december 01. 12:37
Budapest újraindításának biztosan bele fog tartozni a Fökert
Gyulalmos
2020. december 01. 12:29
A buga
Knerten
2020. december 01. 11:45
És a Facebookon jönnek százával a megmagyarázók, és megmagyarázzák, hogy orbánahibás. Elképesztő. Kedves Fidesz, ezzel a kommunikációval bukjuk '22-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!