Újabb súlyos támadás érte az emberi jogokat védő intézményrendszert

2020. november 10. 11:32

Meg akarják szüntetni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot.

2020. november 10. 11:32
MSZP
MTI-OS

„A KDNP javaslata alapján meg akarják szüntetni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, amely a 2003. évi (CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló) törvény felhatalmazása óta számtalan, és rendkívül sokrétű jogegyenlőségi kérdésben folytatott független vizsgálatot, hozott döntéseket. A Parlament ezt a törvényt akkor – nem utolsó sorban – az ország nemzetközi kötelezettségeire és az európai közösségi jog vívmányaira tekintettel hozta meg. A hatóság azóta működéséről évente részletesen, transzparens módon tájékoztatja az Országgyűlést és a közvéleményt.

Vejkey Imre KDNP-s képviselő álságos indoklása szerint az egyenlő bánásmódhoz való jog az Alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt ezt a hatóságot az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztani. Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig, a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszosok adatait is. Nyilvánvaló, hogy ezzel egy újabb független, az emberek megaláztatását, megkülönböztetését akadályozó szervezettől akar szabadulni a Fidesz. A fideszes ombudsman alá történő besorolás pedig egyértelműen a jogsértések elhallgatását, a szankciók akadályozását vetíti előre. Itt sem egyszerű aljasságról van szó, hanem egy újabb akcióról a történelem kerekének visszafordítása érdekében.

Ha ezt a hivatalt is megszünteti ez az autokrata, illiberális kormány, akkor már alig marad olyan független fórum, ahol az emberek az élet bármely területén jogorvoslatot várhatnak. Az MSZP mindent megtesz azért, hogy 2022-ben a kormányra kerülő demokratikus ellenzék – többek között – az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is helyre állítsa.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke,országgyűlési képviselő”

(MTI-OS)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2020. november 11. 11:41
Ez a demokrácia hogy a multatok ellenére csúcs fizetéssel pofázhattok gyülekezhettek, ha tőlem függnétek csak privátszférában pupolhatnátok de mivel a diplomátok csak pofázásra jó ,a privátszférában sem kérnének belőletek.
akiaki
2020. november 10. 21:53
ez a munkáspárt?
nyugalom
2020. november 10. 20:55
ágika nagyon buta, meg a fejet is beutotte, azota egyre hulyebb!
VeJoLa
2020. november 10. 19:53
Sajnos, csak a végén vettem észre, hogy Kunhalmi jegyzi, így olvasás közben még azt kerestem, nincs-e igaza, de Ági a bizonyíték, hogy remek döntés volt a potenciális lmbtqi-sóhivatal megszüntetése!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!