Sajnálom, hogy a Városháza elzárkózik a szakmai párbeszéd és a kompromisszum elől

2020. november 30. 18:07

A Ligetben nem kell harciasnak lenni.

2020. november 30. 18:07
Fürjes Balázs
Fürjes Balázs
Twitter

„Kérjük a Főpolgármestert, inkább a zöld Budapest garanciáját jelentő fővárosi kertészetet, a Főkertet védje meg a testével. A Ligetben nem kell harciasnak lenni – nem épül meg a Nemzeti Galéria, amíg nem támogatja a városvezetés vagy közvetlenül a választók. Megígértük,megtartjuk.

A Nemzeti Galéria kiviteli tervei, nemzetközi tervpályázat alapján,elkészültek. A rég kiadott építési engedélyt módosítani kellett. Az alapterület csökkent,a zöldfelület tovább nőtt. Emiatt meg nem kell bevetni Közép-Európa legszebb férfi felsőtestét – ne lőjön ágyúval verébre.

A Nemzeti Galéria a régi PeCsa és egy ipari csarnok helyén épülne – összességében kisebb területen. A Liget programot úgy terveztük, hogy ha megvalósul, több és jobb minőségű zöld lesz a Ligetben. Sajnálom, hogy a Városháza elzárkózik a szakmai párbeszéd és a kompromisszum elől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. november 30. 23:34
ilyen ez a bolsevik fajta, azzal kampányol, h ez sem fog megépülni, meg az sem fog megépülni... legyen mindenhol mocsok, hajléktalanok, meg biciklisáv... Budapestnek volt 9 jó éve, most meg itt van ez a hulladék...
olvaso9
2020. november 30. 22:59
Minden elismerésem Fürjes Balázsnak, aki kitartóan kompromisszumpárti, korrekt és józan hangvételű bejegyzéseket ír. Legyen türelme folytatni! Mert így kell ezt csinálni.
manitowoc
2020. november 30. 21:15
Fürjes: "Sajnálom, hogy a Városháza elzárkózik a szakmai párbeszéd és a kompromisszum elől." Eeegen... az a "szakmai párbeszéd"... (A Magyar Urbanisztikai Társaság - MUT - akkori elnöke) Körmendy Imre válaszol Rostás Zoltán (R.Z.) és Nagy Béla (N.B.) hozzászólására, melyek korábbi, "Vár - Város - Városliget" című írására érkeztek a Múzeumi Negyed kapcsán "Egyszerűen értetlenül állok az előtt, hogy a MUT 2013 tavaszi állásfoglalása óta eltelt időben, a több konferencián részletesen kifejtett (Történeti értékű városi közparkjaink, MTA és FUGA, 2013. nov. 15., Városliget Város Vár c. MUT urbanisztikai fórum, FUGA, 2014.j únius 3., Mindent a maga helyén, MUT konferencia, MTA, 2015. április 17.) és kiadványban (konferenciakötet, ill. Múzeumi ne!) is összefoglalt ellenérvek és az Építészfórumon is publikált kételyek után bárki azt mondhatja, írhatja, hogy "meg kellene fogalmazni a szakmai szempontokat, érveket". Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ezek megtörténtek. (Figyelsz, Fürjes?) Legfeljebb a projekt mellett elkötelezettek ezeket nem akarták meghallani, figyelembe venni, érdemben elgondolkodni rajtuk. Baán úr pl. a kezdet kezdetén meghívott egy egyeztetésre (mert úgymond kollégái, pl. R.Z. nem tudta jól elmondani az érveket) a Szépművészeti Múzeumba. Ott Ongjerth Richárddal két óra öt percen át hallgattuk "érveit" (super brand, 1,5 millió többlet-turista, családok hétvégéje a Ligetben, hogy a New York-i Central Parknak több látogatója van,...), négy percet aláírta a főigazgató úr egy sürgős ügy aktáit, két percig bemutatkoztunk, s a végén egy percben biztosíthattuk, hogy miután egyetlen írásban megfogalmazott kérdésünkre, kételyünkre és állításunkra nem kaptunk választ, ezért nem győzött meg bennünket. Minden ezzel kapcsolatban rendezett konferenciára meghívtuk, azok egyikén sem jelent meg. Nem merült fel benne (N.B.-ben), hogy a szakmai tiltakozás semmibevétele, a karácsony előtti napokban villámgyorsan megalkotott törvény elleni tiltakozás rutinszerű lerázása a Köztársasági Elnök Hivatala részéről, a civilek hangjának meg nem hallása vezetett oda, hogy nincs már helye a nyugodt, távolságtartó hangnak, az érzelemmentes érvelésnek. Hogy nem én kezdtem az érzelmekre apellálást (imamalomként ismételt, "növeljük a zöldfelületet" /de a Városligetet kivesszük - többek közt - az OTÉK hatálya alól, s így nincs mi alapján számon kérni a zöldfelületet/ az unalomig ismételt - a nemzeti büszkeségre építő - kijelentés a világ múzeumainak térképére való felkerülésről, a nagy birodalmi központokkal való versenyre). Az már a vicc kategóriájába tarozik, hogy a TV vitákban bármi ellenérv hangzott el (pl. Sch.I. részéről), (arra) az állandó válasz: "növeljük a zöldfelületet". Teljes cikk: https://epiteszforum.hu/meg-mindig-varosliget Szóval, kedves Fürjes, te csak ne hivatkozz "szakmai párbeszéd"-re, mert azt éppen ti negligáltátok már a kezdetektől. (:-((((((((((((
Sulammit
2020. november 30. 21:08
Nem elzárkózott Balázs, hanem kitárulkozott. Azt mondta, Karácsony, hogy "Ide lőjetek!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!