Örülni életnek, ételnek-italnak, kék égnek

2020. november 29. 12:13

Egyszerre szűkült le és tágult ki a világ. Interjú.

2020. november 29. 12:13
Lackfi János
Így írok én

Mi az év legnagyobb tanulsága számodra és milyen az éved egyenlege?

Nekem rengeteget hozott, lelkileg óriási gyarapodást, döbbenetes élményeket. Csodák csodája, még anyagilag sem kerültünk nehéz helyzetbe. Egyrészt döbbenetesen alacsony üzemköltségen éltünk, másrészt egészen sok írós meló megmaradt ahhoz képest, amire számítottam. Egyszerre szűkült le és tágult ki a világ. Nagyon fontos lett a szolidaritás. Nagyon fontos lett a családon belüli szeretet. És döbbenetes olvasói levelekből derült ki, hogy az irodalom igenis életet ad, sokakban konkrétan a lelket tartotta, az örömöt hirdette pusztán az, hogy napi kétszer virtuálisan »beengedett« a nappalijába, és hallgatta, amit mondok, felolvasok.

És végül: mit vársz a 2021-es évtől?

Nekem ez a félszázadik lesz, házasságunknak pedig harmincadik évfordulója. Biztos nem olyan lesz az ünneplés, mint terveztük, bár remélem, hogy májusra a MOM-központban rendezendő három koncert-felolvasás összejön valamilyen módon. Ha mást nem, csinálunk virtuális verziót. Két fontos könyvel is előrukkolunk, az egyik a Vízen járni tilos című »életregényem«, a másik meg a Jóéjtpuszik kötete: ebben istenes versek lesznek.

Remélem, hogy a járvány eltakarodik az útból, még ha egyelőre nem is túl rózsásak a kilátások. És remélem, hogy mind megtanulunk kicsit csendesebben, hálásabban élni, kilépni a túlzott igények és a »nekem ez jár« logikájából, felülkerekedni a mindig felelősöket kereső dühöngésen, örülni életnek, ételnek, italnak, szeretteinknek, kék égnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2020. november 29. 20:23
Már a névválasztása is egy provokáció.
Takita
2020. november 29. 18:40
Tervezett önéletrajzi könyve: Vízen járni tilos Ehhez egy egykori Hofi vicc: Együtt mennek az úton Jézus, János és Kohn. Egyszercsak egy vizhez érnek. Semmi baj mondja Jézus és átsétál a vizen. Utánna János ,és ő is simán átér. Jön Kohn.... és blu-blu-blu elmerül. Mire János: Szólhattunk volna neki,hogy hol vannak a cölöpök. Nekem ez a vicc nem tetszett., de mert Lackfi János korlátozná az emberi jogokat, kénytelen vagyok hivatkozni rá.
devogofo
2020. november 29. 16:25
ne is várj többet magadtól, te f@szkalap X
Knerten
2020. november 29. 14:38
Ezt Lackfinál gyakran megteheted. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!