Nem Kamala Harris fogja a rendszert megváltoztatni

2020. november 16. 15:04

Kamala Harris nem feminista hős, és nem emberi jogi élharcos, hanem egy hatalommal rendelkező, színesbőrű nő.

2020. november 16. 15:04
Bakó Júlia
Mérce

„Ráérzett a korszellemre Biden is, aki sokak szerint éppen a neme és a származása miatt választotta Harrist alelnökének – remélve, hogy egy színes bőrű nő egyszerre segít majd neki megnyerni a nők, a bevándorlók és az etnikai kisebbségek szavazatait, tükrözi majd a demokrata szavazók változatos összetételét, miközben elsimítja a Biden ellen felhozott szexuális zaklatási vádakat is.

Pedig Kamala Harris nem feminista hős, és nem emberi jogi élharcos, hanem egy hatalommal rendelkező, színesbőrű nő. Ez pedig egyáltalán nem jelenti azt, hogy azokért a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokért fog harcolni, amelyekhez ő maga is tartozik, még akkor sem, ha egyáltalán lehetősége lenne rá. Harrisnek voltak ugyan intézkedései, amelyek kétségkívül könnyebbé tették például a nők vagy az afroamerikaiak életét, de legalább annyi intézkedésével éppen őket sújtotta aránytalanul. A rendszert pedig, amiben a nők, a feketék vagy a bevándorlók hátrányos megkülönböztetése gyökerezik, ahogy azt ki is jelentette, nem célja megváltoztatni.

Lehet persze Harris teljesítményét ünnepleni, hiszen valóban történelmi jelentőségű áttörést ért el (nem is egyszer), de annak kell ezt látni, ami. Egy szerencsés hátterű, tehetséges ember sikerének, ami nem jelenti azt, hogy a nyomában hirtelen fekete nők armadája jelenik majd meg az amerikai politikában, és azt sem, hogy Harris Fehér Házba kerülésével automatikusan javulna a különböző etnikai csoportok és a nők helyzete. Hiába nézte végig Harris beszédét egy afroamerikai kislány, és hiszi el magáról, hogy ő is lehet az USA alelnöke, ha továbbra is fennállnak ugyanazok a rendszerszintű akadályok, amik ebben nagy eséllyel meg fogják akadályozni.

Kamala Harris nem törte át az „üvegplafont”, csak átküzdötte magát azon a szexista és rasszista rendszeren, amely a nők, az feketék és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjainak a túlnyomó részét továbbra is távol tartja majd a hatalmi pozícióktól. A leendő alelnök pedig biztos nem azzal változtatja ezt meg, ha arról beszél, hogy a megválasztása megmutatta: Amerika »a lehetőségek földje«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2020. november 16. 19:21
A bőrszínt politikai eszközként használni "jó rasszizmus"...
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 16. 18:19
Trump fölényesen nyert, lassan ebbe mindenkinek bele kell nyugodnia.
Zbencus
2020. november 16. 18:03
Tudvalevő ,hogy egy éven belül ő lesz az elnök ,ezért nyomta oda a demokrata párt.
jóember
2020. november 16. 17:51
"Kamala Harris nem törte át az "üvegplafont", csak átküzdötte magát azon a szexista és rasszista rendszeren" Ez az "üvegplafon" a feministák kedvenc vesszőparipája, ezt akkor is elő lehet venni, amikor az ember nem is gondolná. Itt van ez a Harris, aki hipp-hopp a semmiből lett az USA alelnöke, de ez nem számít mert "üvegplafon", nem elnök lett. Az nem zavarja a bájos mosolyú Bakó Júliát okos véleményében, hogy Harris nem is indult az elnökválasztáson így nyilvánvalóan nem is lehet elnök (egy darabig). De szexista, rasszista rendszer meg üvegplafon, meg vájtpriviledzs az van, mindig az a hibás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!