Magánállam közpénzből

2020. november 25. 15:06

A kérdés változatlan: elvesztette közpénz jellegét? Nem feltétlenül.

2020. november 25. 15:06
Schiffer András
Schiffer András
hvg.hu

„A legújabb kormányzati kommunikációs termék, a Kilencedik Alaptörvény-módosítás egy új, (3) bekezdéssel egészítené ki az Alaptörvény 39. cikkét, mellyel alaptörvényi szinten definiálná a közpénz fogalmát: »Közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.« Jelenleg az Alaptörvény 39. cikk a következő rendelkezéssel zárul: »A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.«

A nemzeti vagyon fogalmát az Alaptörvény eddig is rendezte: »Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon« (38.cikk /1/ bek.). A töretlen alkotmánybírósági gyakorlat pedig tulajdonként kezeli – többek között – a társasági részesedéseken kívül, a vagyoni értékű jogokat, várományokat is. Mindezek nyilvánosságát a módosítás eleve nem érinti.

A korábbi Alkotmány egyáltalán nem rendelkezett a közpénzügyekről, így értelemszerűen a közpénzek nyilvánosságáról sem (a felettébb hézagos gazdasági alkotmányosság lett egyébként a rendszerváltó alkotmányozás egyik nagy tehertétele). A '92-es adatvédelmi törvény (Avtv.) az Alkotmány 61.§ -ban biztosított információszabadság mint alkotmányos alapjog érvényesítése érdekében biztosította a közérdekű adatok, s ebben a körben a közpénzekre, közvagyonra vonatkozó információk megismerését.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2020. november 25. 22:41
Schiffer mostanában miért ír hülyeségeket?
tevevanegypupu
2020. november 25. 18:39
Még egy kicsi - igaz, hogy rendkivülien hülyékből álló - pártot sem volt képes vezetni, nem tudom hogy képzeli, hogy országos dolgokhoz ért..
tevevanegypupu
2020. november 25. 18:36
Az lmp-ről beszéljen inkább, amit az országra szabadított és rengetegbe kerül..nem is beszélve a két iszonyatról, Szélről és Hadházyról..ha valaki rászabadult a közpénzre az magának köszönhetően az lmp sötéten hülye, opportunista bandája..
Gullwing
2020. november 25. 18:02
Néha vannak tiszta pillanatai ennek zöldes bolsinak. Ez nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!