Budapest rendkívül nehéz helyzetben van

2020. november 20. 18:17

A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg.

2020. november 20. 18:17
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Budapest rendkívül nehéz helyzetben van. A világ minden nagyvárosának meg kell küzdenie két romboló hatással, a járvánnyal és a gazdasági válsággal. De Budapest helyzete különleges, mert egy harmadik romboló hatással is küzdenünk kell: az Orbán-kormány elvonásaival. A kormány ugyanis nem partner ebben a válságban, hanem hátráltatja Budapest talpra állását. A járvány, a válság, és a kormányzati elvonások következményeitől minden erőnkkel meg akarjuk védeni a budapestieket. Ezért a terheket elsősorban magunknak kell viselnünk, a városvezetésnek, a város cégeinek. A város kifosztása biztosan nem felelős kormányzás, mert a felelősség ebben a helyzetben azt követeli meg, hogy ne megszorításból legyen több, hanem okos megtakarításból. A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg.

– Először is, megszüntetjük a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Ebben az évben már a felét megspóroltuk, de a teljes megszüntetés mellett döntöttünk.

– Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltjük be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz.

– Nyolcról ötre csökkentjük a fővárosi bizottságok számát.

– Csökkentjük a frakciók költségeit.

– Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

– Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét.

– Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezem ki január elsejétől.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de mindent megteszünk, hogy megvédjük a fővárosunkat, és a budapestieket a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások hatásaitól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2020. november 21. 23:20
Ha elmúlik karácsony, A szeretet lángja halványabban ég...
Wendriner
2020. november 21. 20:10
"Budapest rendkívül nehéz helyzetben van" Csodálkozol , ilyen főpolgármester mellett?
jégecet
2020. november 21. 15:00
"Itt az ideje annak, hogy Budapest főpolgármestere kifogások helyett megoldásokkal szolgáljon. Itt az ideje annak, hogy a főpolgármester ne mindig azt magyarázza el, hogy mit miért nem lehet. Hogy ne mindig arra hivatkozzon, hogy nem engedte meg neki Orbán Viktor." Ki is mondta ezt, kiskarácsony?
akiaki
2020. november 21. 14:37
főpolgiúr! miért tetted magad mellé a büdös komcsikat, te is büdös lettél, kár ilyenkor nyafizni! csókolom a szövegíródat, aki ugyancsak egy büdös komcsi maradvány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!