Búcsú Szőcs Gézától

2020. november 06. 09:57

Egész életét úgy töltötte, mint aki lövészárkok közt sétálgatva alkot, nem törődve az egyszerre rázúduló ellenséges és baráti tűzzel.

2020. november 06. 09:57
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Origo

„»Elmondhatom neked, mert azt hiszem, barátok vagyunk, de ha nem lennénk, akkor is elmondanám«, kezdte általában, ha nagyon fel akarta kelteni a figyelmemet. Pedig nem voltunk barátok. A szó klasszikus értelmében biztosan nem. Túl nagy költő volt ahhoz, hogy a barátja lehessek, ha a barát az, akire rábízod a családod, amikor háborúba mész.Géza inkább eljött a harctérre. Vagyis vissza, egész életét úgy töltötte, mint aki lövészárkok közt sétálgatva alkot, nem törődve az egyszerre rázúduló ellenséges és baráti tűzzel. Mint akin nem fog se fegyver, sem átok – és mint akin nem segít az ima. Tiszteltem, becsültem, aggódtam érte, olykor morogtam rá, de hát ismeritek, Géza. És azt szerettem volna, ha verset ír. Fölajánlottam, hogy építek számára egy piedesztált, kapaszkodjon fel rá, alkosson, hogy hasson, hogy gyarapodjunk. Elsétált.

Nem mondta, hogy nem, csak úgy elsétált, mint akinek halaszthatatlan dolga van, nem ér rá önnön szobrát faragni, majd beszélünk, szólt vissza.Nem ő akart a fellegek fölé kerülni, azt várta, hogy mi nőjünk föl hozzá. Csakhogy Géza volt az a teknősbéka, akit senki Akhilleusz nem ért utol, mert mindig volt egy kis előnye.Az a rettenetesen sok esze.Az a rettenetesen sok gondolata. Az a rettenetesen sok szép szava. Föl-föl lebbentette a Májá-fátylunkat, megmutatta, milyen mély a szakadék, aminek a peremén állunk.Ha nincs híd, akkor repülni kell, bólintott ilyenkor mintegy magának, logikus.Nem tudunk repülni, Géza. Vidám szikrák a szemében, dehogynem, mondta, és azzal repült is.Hajtotta az a rettenetesen nagy hite.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biedermann
2020. november 06. 17:50
Demeter jó helyen van,a kultúra közepén,ilyen nekrológ igazi ritkaság,magas irodalmi teljesítmény!Szőcsöt sajnáljuk.
Leskelődő
2020. november 06. 16:29
Demeter egy jó író. Rengeteg olyan árnyalat van a nekrológjában, amiből mindenki ráismerhet saját Szőcs Gézájára.
Fehér Agyar
2020. november 06. 12:37
Kik azok a neptunosok?
szürkeSzarvas
2020. november 06. 12:23
Valószinű,neki is volt valami egyéb rizikófaktora-cukor,stb. Sajnos,az élet veszélyes üzem. A löv.árkok közötti sétálás jelen kulturharcban nehezen erthető-a "neptunosokkal" való bensőséges viszonyát sokan nem értettük. Béke poraira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!