Az ellenzék csendben megszavazta a felhatalmazási törvényt

2020. november 11. 09:35

Időbeli korlát van, de tárgybeli továbbra sincs.

2020. november 11. 09:35
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Amikor tavasszal a Kormány beterjesztette az első felhatalmazási törvényjavaslatot, azon a véleményen voltam: a négyötödös többséget igénylő Házszabálytól eltérést az ellenzéknek mindenképpen meg kell szavaznia, hiszen ezzel csak megnyitja a lehetőséget a Kormány előtt, hogy minél hamarabb lezárja a jogbizonytalanságot és élére álljon a járvány elleni védekezésnek. Azt is hozzátettem, ha most képviselő lennék, biztosan nem szavaznám magát a kétharmados többséget igénylő törvényjavaslatot, méghozzá két okból: a kormánynak adott parlamenti felhatalmazás nem tartalmaz sem időbeli és sem pedig tárgybeli korlátot (értsd: biankó csekket biztosít).

A négyötödös szavazással kapcsolatos álláspontom miatt természetesen annak rendje-módja szerint lefideszbérenceztek. Ennél súlyosabb viszont, hogy a szavazás után megindult a külföldnek szóló rikoltozás katonai diktatúráról, 1933-ról, sőt, még a parlamentarizmust is elsiratták azok, akik korábban a parlament bojkottjára szólították fel az ellenzéket. Az ellenzék tavasszal nem mert szembe menni a szirénhangokkal: nem csak a törvényt szavazta le (amúgy helyesen), de a gyorsabb cselekvés lehetőségét sem biztosította a négyötödös szavazásnál. A járvány második hulláma miatt a Kormány a napokban újabb felhatalmazási törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak.

A mostani szöveg már valóban tartalmaz egy 90 napos időbeli korlátot. Tárgybeli korlátot azonban továbbra sem: így a Kormány rendkívül kreatív belátására van bízva, hogy a következő hónapokban milyen törvényeket ír felül a COVID-válságra hivatkozva, mely NER-lovagok étvágyát csillapítja – szigorúan a válságkezelés jegyében – statáriális eszközökkel. A tavaszi és az őszi felhatalmazási törvényjavaslat benyújtása körül még egy különbség van: az előterjesztő Kormány márciusban határozottságot, cselekvőképességet sugallt, most viszont tragikusan hiányzik a világos kormányzati irány a válságkezelésben. Ehhez képest ma az ellenzék szép csendben nem csak a négyötödös eltéréshez adta meg a hozzájárulását, de a felhatalmazási törvényt is megszavazta.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. november 11. 17:35
Ezt az internáci hülyelvtársak jogász szakértői is "benézték" volna?
öszödibeszéd
2020. november 11. 14:02
András, nyugi, ez nem Amerika. (you know) this is not America... (kétharmaddal amúgyis van lehetőség....)
certus
2020. november 11. 13:47
"Tárgybeli korlátot azonban továbbra sem" Na de Schiffer úr. Maga jogvégzett ember. A tárgybeli korlátot maga az Alaptörvény, valamint egy sarkalatos törvény tartalmazza.
nyugalom
2020. november 11. 13:35
ne a kormanyban ketelkedjen, sokkal inkabb a komcsi, libsi omkormanyzatok vezetóiben! Minden aljassagot elkovettek tavasszal is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!