A progresszió emberevésre képezne ki minket

2020. november 05. 07:39

Vannak olyan tabuk az emberiségben, amelyeket soha, semmilyen körülmények között sem bolygatunk meg.

2020. november 05. 07:39
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu

„A Newsweek egy véleménycikke annak idején nem kapott különösebb hírverést, de érdemes lehet a figyelmünkre, miszerint elképzelhető, hogy az emberiségnek felül kéne bírálnia az önmagunkban meglévő tabut, ami a kannibalizmust illeti, hiszen – érvelnek óvatosan – az éhezés elleni küzdelem jegyében akár el is fogyaszthatnánk az eltemetni kívánt halottakat. Nem szeretném a szerzőpárosra húzni a vizes lepedőt, hiszen erős túlzás lenne azt állítani, hogy ők kiállnak az azonnali és radikális váltás mellett, pusztán kapargatják a téma, mondjuk úgy, erőteljesen becsontosodott mivoltát.

Az igazi probléma azonban éppen azzal van – és itt utalhatnék megannyi változásra, ami az elmúlt évszázadokban jellemezte a társadalmi folyamatokat -, hogy egészen egyszerűen vannak olyan tabuk az emberiségben, amelyeket soha, semmilyen körülmények között sem bolygatunk meg, mert pontosan tudjuk, hogy azok a tabuk nem véletlenül váltak érinthetetlenné.

A progresszió persze ezen a téren is kiváló munkát végzett. Pár száz évvel ezelőtt – fogalmazzunk nagyon visszafogottan – szalonképtelenné vált az az ember, aki harcosan kiállt azon nézete mellett, hogy Isten márpedig nem létezik, és az ateizmus egy valid viszonyulás a dolgok mindennapi magyarázatához. Nem övezte dicsfény azokat sem, akik kívánatosnak tartották, hogy a társadalmak abnormális megváltoztatásához bizony erőszakos cselekedetekre is szükség van, és mindez a nagyobb jó érdekében történik. Megkérdőjelezték azon személyek mentális képességeit, akik érvelni kezdtek amellett, hogy több nem is létezik a férfinél és a nőnél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. november 05. 16:10
Igyekeznek nagyon kitenyészteni az abszolút normák, nívók, tabuk, identitás és moralitás nélküli biorobot fogyasztót.
Zokni
2020. november 05. 14:06
Kedves Szerző! Hány hazugsággal is indítja - a fogalmam sincs, mijét? 1. A cikk nem ,,véleménycikk,,, hanem két pszichológus kutató opuszát, vagy nyilatkozatát ismertető szöveg. (Olyan, teszem azt, mintha vki egy, a hatalmat kiszolgáló sajtósegédmunkások hazugságait elemző tanulmányt foglalna össze...) 2. A pszichológia egy tudományág. A témájába vágó bármely jelenség vizsgálható anélkül, hogy az a fejlődés híveinek a világnézetét, a véleményét, vagy akár csak a vágyait tükrözné.
Thorin
2020. november 05. 12:03
Az emberevés felvetése bár értelémeszerűen problémáűs minden szempontból, leginkább azért gond, mert elárulje felvetőiről, hogy ostokbák. Egy ember jó esetben 80 kg, ennek talán 75% hús bármilen értelemben, a többi olyan hulladék, amit feldolgozni sem érdemes, ezzel nem oldjuk meg az éhezést semmilyen szinten, ez fél évre elegendő, ha minimális erőfeszítést teszünk, miközben tudjuk, nincs más kaja, és talán úton van a mentőcsapat, ám arra, hogy embereket évekre ellássunk vele, arra egyszerűen alkalmatlan. Számos sci-fi és miegyéb felvette az ötletett, és mint gondolat kísérlet el lehet vele játszani, ám a gyakorlatban teljesen hasztalan elképzelés. És ezután jönnek a betegségek, tabuk és miegyebek.
Nori70
2020. november 05. 11:38
Ez zakkant. Egy vélemény-cikk alapján von le messzemenő következtetéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!