A nizzai áldozatok egész biztosan vértanúk voltak

2020. november 06. 13:02

A hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg őket.

2020. november 06. 13:02
Erdő Péter
iec2020.hu

„A Nizzában a templomban megölt katolikusokat méltán tekinthetjük vértanúknak, őket ugyanis szándékosan, a hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg”. 

„Érthető, hogy az ártatlan áldozatok láttán elfogja a harag az embereket. A harag, bár a hét főbűn egyike, önmagában nem bűn, hanem olyan beállítottság, amelyből bűnök fakadnak. A haragból fakadhat az erőszak, a gyilkosság, a bosszú és sok minden egyéb, amivel mi nem tudunk azonosulni.”

„Jézus tanítása az ellenségszeretetről azt mutatja, hogy még miközben védekezünk is, meg kell tartanunk egyfajta mérsékletet, erről szól az egyház ősi tanítása a jogos önvédelemről.”

„Az élet, egészség és az életfontosságú javak, amelyeket támadás érhet, de azt jogosultak vagyunk akár erővel is elhárítani. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mit jelentenek az életfontosságú javak? A piaristáknál Medvigy tanárúr szerint a télikabát télen, mert 1945-ben elvették tőle az utcán, és akinek nem volt azt megfagyott.”

„A terrortámadásban az élet forog veszélyben. A jogos önvédelem lehetőség, néha bizonyos emberek számára kötelesség is.”

„Ne csak a vágyaink mondják meg, mi a jó nekünk. Isten megalkotta az embert és a világot, amelynek vannak törvényszerűségei, amelyek megmutatják, mi válik az embernek javára és mi az, ami megsemmisíti. Az embernek az igazi javát akarni, az a szeretet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. november 06. 18:45
Feri bácsi is vértanú, Látta Klára néni használt vattáját amitől eldugult a villa klotyója.
kpee
2020. november 06. 18:25
Vajon a Bíboros Úr mit tesz, tesz-e bármit is a Hazánkban eluralkodott, érthetetlen és felháborító gyűlölet ellen, ami Orbán Viktor Miniszterelnökre zúdul?
annamanna
2020. november 06. 16:33
"A piaristáknál Medvigy tanárúr szerint a télikabát télen" A háborút túlélt nagymamám mondogatta: nyáron kabátodat, télen barátodat el ne hagyd. Ami azt illeti, egy picit mélyebb bölcsesség ez, mint Medvigy tanár úr példája, bár persze így kézzelfoghatóbb és érthetőbb. Medvigy példája a pillanatnyi életszükségletre koncentrál, a nagymama-verzió pedig valamiféle előrelátásra int. Ne csak a jelenlegi aktuális szükségre gondolj, ne csak a pillanatnak élj.
luzitanxaver
2020. november 06. 15:02
Bergoglio hasonló, vonatkozó gondolatait továbbra is várjuk. Mint Godot-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!