Óvjuk meg a gyermekek egészségét, ne vásárolhassanak energiaitalt!

2020. október 05. 12:07

Sajnálatos módon az esetek többségében sem a szülő, sem a gyermek nincs tisztában az energiaitalok egészségkárosító hatásával.

2020. október 05. 12:07
Farkas Gergely
MTI OS

„A mai napon határozati javaslatot nyújtottam be az Országgyűlésnek, amely célja, hogy a 14. életévüket be nem töltött személyek részére tilos legyen energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. Beadványom egyben azt is kezdeményez, hogy induljon egy országos felvilágosító kampány az energiaitalok fogyasztásának egészségkárosító hatásairól és annak veszélyeiről.

A javaslat létjogosultságát alátámasztják azok a felmérések, amelyek szerint hazánkban minden ötödik 10 és 14 év közötti gyermek fogyaszt energiaitalt reggelire, ami európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz mutató. Mindemellett a magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt, ami szintén aggasztó adat. Az energiaitalok fogyasztásának egészségre káros hatásaival már régóta foglalkoznak az egészségügyi szakemberek, a koffein túlzott bevitelének ugyanis számos mellékhatása van: felgyorsul a pulzus, nő a vérnyomás, a legsúlyosabb esetekben szívroham vagy hirtelen szívhalál is bekövetkezhet. Sajnálatos módon az esetek többségében sem a szülő, sem a gyermek nincs tisztában az energiaitalok egészségkárosító hatásával.

Mindez riasztó adatok alapján szükségnek érzem, hogy lépjünk ezen a területen, és a gyermekek megvédésre érdekében vezessenek be korlátozásokat az energiaitalok megvásárlása és kiszolgálása kapcsán. Korhatárnak pedig egy olyan életkort javasoltam, amely más országokban is bevett gyakorlat.”
    

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2020. október 06. 08:59
Meg tegyenek az energiaitalra ilyen rákos gusztustalan orvosi eseteket is, mint a cigire, mesés lesz. Nem értem, hogy egy tizenévesnek minek energiaital? Pont az volt a bajom annyi idősen, hogy mivel kössem le az energiáimat, végül a reggel hattól fél nyolcig úszás azért megoldotta. De hogy még energiaital.. mi a tosznak?
Dénia
2020. október 06. 08:58
Én azt hittem, hogy tilos. Sőt, egy barátnőmet is meggyőztem róla, aki benzinkúton volt kasszás. Nem is ad el gyerekeknek energiaitalt, nehogy megbüntessék. :)
BőröndÖdön
2020. október 05. 21:47
Állam bácsi mindent jobban tud, ilyen a szotyializmus.
Akitlosz
2020. október 05. 17:40
Már így is tönkretették az energiaitalokat a csipszadó törvénnyel. Nem is az adóval, hanem azzal, hogy azóta nincsen az energiaitalokban taurin. Márpedig a taurin az jó, a taurin az egészséges, a taurin az hasznos. Különben a teában több a koffein - mint akár a kávéban - a teafogyasztást mégsem tiltják a gyerekeknek sem. Az energiaitalt meg nem víz helyett célszerű inni, 1 doboztól nem lesz baja. Az adagoláson múlik, hogy káros-e vagy hasznos. Mert az, hogy az energiaital káros az egészségre így ebben a formában nem igaz. Még az alkohol sem káros az egészségre feltétlenül. Kinint meg csak receptre kapni, pedig házilag sokkal jobb tonikot lehetne készíteni, mint a boltiak. Még a gyógyszer is káros az egészségre? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!