Megosztom, mit mondtam ma a zárt ülésen

2020. október 13. 17:32

A jogállamiság és az átláthatóság „bajnokai” nem járultak hozzá, hogy a Tanács nyilvános ülésen tárgyalja a Bizottság jelentését.

2020. október 13. 17:32
Varga Judit
Varga Judit
Facebook

„Add tovább! A jogállamiság és az átláthatóság »bajnokai« ma Luxembourgban nem járultak hozzá ahhoz, hogy a Tanács nyilvános ülésen tárgyalja a Bizottság jogállamisági jelentését. 

Én azért megosztom, mit mondtam el ezzel kapcsolatban a zárt ülésen:

  • A jelentés nem szolgálhat a jogállamisági viták alapjául.
  • A Bizottság nem indokolja, hogy miért választott ki vagy hagyott el bizonyos témákat – például annak a szlovák állampolgárnak az ügyét, aki tisztázatlan körülmények között Belgiumban rendőri brutalitás áldozata lett.
  • Észrevételeinket a Bizottság figyelmen kívül hagyta. Viszont gyakran utal bizonyos civil szervezetekre – Magyarország esetében 12 civil szervezetre. Ezek közül 11 a közelmúltban pénzügyi támogatásban részesült a Nyílt Társadalom Alapítványtól. A jelentést valójában ezek a civil szervezetek készítették.
  • De ne feledkezzünk meg Donáth Annáról sem, aki szintén társszerző, és akivel Jourová napi kapcsolatban volt.
  • Kettős mérce: az ügyészség Magyarországon nem lehet eléggé független, másutt nem lehet eléggé alárendelt, ami nálunk »rendszerszintű« jelenség, az másutt »viszonylag ritka«.
  • A jelentés aligha erősíti a kölcsönös bizalmat. Viszont legalább egyértelművé vált: a jogállamiság kérdésköre a politikai nyomásgyakorlás eszközeként szolgál bizonyos körök számára.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazsu
2020. október 16. 15:17
Kíváncsi lennék, hogy mit feleltek a T. illetékesek...
lazsu
2020. október 16. 15:05
Végre valaki, aki konkrétumokban és okosan beszél!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. október 14. 21:52
Ez szuper jó lett Judit. Így kell, keményen.
Hesperia
2020. október 14. 12:09
Na, tessék, például itt van ez. Ezt most én szívem szerint jól megosztanám a FB-on, hogy minden kedves ismerősöm lássa... nyilván van angol nyelvű változat is, láthatnák a nem-magyar ismerősök is... De nem fogom... és még csak nem is azért, mert a gonosz FB letiltana (nem tiltana le ezért, gondolom). Hanem azért, mert a kedves hazai mainstream gondolkodású ismerőseim, ha ezt meglátnák, végképp megköveznének, és akkor még finom voltam... Egyszerűen végem lenne, így hát csak magamban szögezem le: itt az igazság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!