Ez az egész egy politikailag gerjesztett, mesterségesen felfújt dolog

2020. október 04. 21:05

Nem a fiatalok a hibásak, ők természetes hogy lázadnak, én is ezt tettem húszévesen: ha apám azt mondta, itthon maradsz, csak azért is elmentem otthonról. Interjú.

2020. október 04. 21:05
Balázs Péter
Demokrata

A színésztársadalomra viszont mostanában korántsem a békebeli, kellemes hangulat a jellemző, a Színművészeti Egyetem modellváltása alaposan felbolygatta a kedélyeket. Önnek mi erről a véleménye?

Ez az egész egy politikailag gerjesztett, mesterségesen felfújt dolog. Az egyetem lezárása nem a szabadság kivívásáról szól, hanem a liberalizmus fogalmát hamisan értelmező társaság rosszul végigvitt tiltakozása egy egyébként régóta recsegő-ropogó intézmény megmentésére. Nem a fiatalok a hibásak, ők természetes hogy lázadnak, én is ezt tettem húszévesen: ha apám azt mondta, itthon maradsz, csak azért is elmentem otthonról. A húszéveseket könnyű felhergelni azzal, hogy majd jönnek az újak, és elvesznek tőlük minden lehetőséget. Ami egyszerűen nem igaz. Kicsit az jut eszembe, mint amit a beszélgetés elején mondtam a saját igazgatóválasztásomról: a legtöbben anélkül fröcsögnek, hogy ismernék a másik fél terveit, meghallgatnák az álláspontját.

Az akkor még főiskolaként működő színművészetin végzett ön is 1965-ben, Szinetár Miklós osztályában. Akkor is recsegett-ropogott már az intézmény?

Régen is akadtak gondok, ha nem is olyan súlyosak, mint amilyeneket manapság hallok. De mivel diktatúra volt, senkinek eszébe sem jutott tiltakozni, nem is mertünk volna. Maximum egymás között megbeszéltük a dolgokat.

És most milyen problémákat lát?

Régen nem voltam a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapuján belül, így első kézből nem tudok nyilatkozni. Korábban megnéztem néhány színművészetis vizsgaelőadást, és többnyire az volt az érzésem, hogy kevésbé a frissen végzett színészek képességeinek, sokoldalúságának megmutatása a céljuk, sokkal inkább a rendezői bűvészkedés. Az meg különösen felháborított, hogy a nálunk játszó Molnár Nikolett tavalyi csodálatos vizsgaelőadása kedvéért, amely egy monodráma Rodin mostoha sorsú feleségéről, a tanárai nem voltak hajlandók száz kilométert megtenni, videófelvétel alapján mondtak véleményt. És ilyenkor az ember óhatatlanul elgondolkozik rajta, hogy tényleg, ezek azok a mesterek, akiknek hiszel, akikért kiállsz az utcára, és őrzöd a Vas utcai épületet? Akiknek csak akkor vagy jó, fontos, ha bizonyos, általuk elismert és jónak tartott színházakban vállalsz szerepet?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2020. október 06. 07:44
De, a fiatalok is hibásak, figyelve nyilatkozataikat és pankrációs kedvüket..mintha szellemileg kissé visszamaradott társulat lenne..mérlegelési képesség nélkül..fanatikusan és korlátoltan, szemellenzősen..a demokrácia, a gondolkodás szabadsága és a tolerancia nem éppen erősségük..Behódoltak. Nem szinészek akarnak lenni, hanem marionett figurák..akiket viszont az átaluk el nem fogadott kormány fizessen..lehetőleg minél jobban.Elnézve azt, hogy mit műveltek szerencsétlen Delacroix festményével..több szerénységet javasolnék..
llnnhegyi
2020. október 05. 18:34
Vége a parazita komenista szinjátszásnak! El lehet ballagni!
nyugalom
2020. október 05. 13:10
Csupor et milyen alapon gyalazkodik? Elmúlt 70, "emberi targyak"-rol beszel, akarcsak niederbohoc egy fajta!
zsoltkom2
2020. október 05. 11:13
"A húszéveseket könnyű felhergelni azzal, hogy majd jönnek az újak, és elvesznek tőlük minden lehetőséget." Hát az egész Orbán-kormány politikája erre épül... a hergelésre. De azért látni, hogy nem volt olyan könnyű. Csak nem olyan olcsó mulatság ez. És viszonylag kitartó munkát igényel. Orbán 10 évéből 2010 óta az első kettőben, már az idegengyűlölet túltett az előző időszakokon. Mára pedig kiegészült az ellenzék gyűlöltetésére. És ott van a kereszténység államvallásává tétele... az sem ment ripsz-ropsz. Mennyi követ meg kellett mozgatni, hogy eddig a mai helyzetig el tudjon fajulni. Mindamellett ott is volt lázadás elég kemény hangnemben... és időt állóan. Ma is folyik a rettegtetés a kormány részről és úgy néz ki a fideszes 2/3-ot 20 évesnek nézi, mert egész sikeresen elhitették velük, hogy ki mindenki jön majd és elveszik a valamijüket. Balázs Péter a 77 éves korára hivatkozva nem kér bocsánatot. Hát ez elég újszerű megközelítés a keresztény létnek. És hangoztatja, hogy nem hisz a megbocsátásban... "Ha valaki bocsánatot kér, akkor el van intézve? Ugyan már!" Nesze neked gyónás... nesze neked bátorság, hogy szembe helyezkedj önmagaddal. Hát ez a jobboldali keresztény képviselet... ebben nincs sem becsület, sem hagyománytisztelet. Az üzenet az, hogy nincs értelme bocsánatot kérni, nincs értelme Jézusnak. Tehát a mo-i egyházi élet színjáték... a kormány kereszténypolitikája színjáték... egy populista fogás a pénztárcájukban hívő magyarkodó keresztények egybetartására. Balázs Péternek a bajsza csak az, ami konzervatív értéket képvisel. Egy sértődött bajusz, aki nem tudja elviselni a sorsát. Egy Orbán-redszer parazitája, aki nem mer kritikát mondani, ha kommunista diktatúra van, de sérelmezi, ha a magyarok fiataljai fellázadnak az ő kedves Orbán Viktora ellen, akiben csak úgy hemzseg a fiatalok felé hergelés... "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!