Dr. Szarka érkezése, távozása és a hátsó bejárat előtt eltöltött ideje

2020. október 02. 10:24

Az Orbán vezette kormányzat már a második ciklusában kísérletet tett a magyarországi felsőoktatási intézmények autonómiájának megrendítésére.

2020. október 02. 10:24
Janisch Attila
Magyar Narancs

„Két napja, szeptember 29-én drámai szituációval folytatódott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) antidemokratikus megszállása. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium – amelyet az egyetem vezetőivel való tényleges egyeztetés nélkül, sőt, az egyetem alapítványi átalakítással kapcsolatos feltételeinek és kéréseinek kifejezett semmibevételével nevezett ki Palkovics László – délelőtt 10 órára berendelte az SZFE eddigi kancellárját, Vonderviszt Lajost, hogy közöljék vele: a továbbiakban nem tartanak igényt a munkájára, és helyette dr. Szarka Gábor politikai megbízott látja el a kancellári feladatokat.

Vonderviszt leváltására semmilyen tényleges indok nem volt. Vélhetően már ezt a cserét próbálták előkészíteni a jól időzített ÁSZ-ellenőrzéssel is, amely ugyan kimutatott apróbb hibákat az egyetem gazdálkodásában, de azok korántsem voltak olyan súlyúak, mint azt a kormánymédia tálalta a közvélemény számára.

Az Orbán vezette kormányzat már a második ciklusában kísérletet tett a magyarországi felsőoktatási intézmények autonómiájának megrendítésére, a kormányzati felügyelet kiszélesítésére és az egyetemek belügyeibe való beavatkozás lehetőségének biztosítására, azzal csorbítva az egyetemek autonóm működését, hogy a demokratikusan – az egyetemi polgárság által megválasztott szenátus döntése alapján –, pályázati úton kiválasztott rektorok mellé, velük csaknem egyenrangú jogokkal rendelkező, az intézmények gazdasági működését felügyelő és irányító kancellárokat nevezett ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2020. október 03. 13:49
Him beh csúf a néni!
BőröndÖdön
2020. október 02. 17:31
Mégiscsak egy pártállam!
pumuklik
2020. október 02. 16:58
Hogy megöregedett ez a lyány!
1000bocs
2020. október 02. 15:35
Meg kell adni Janisch következetes: amilyen szép ember annyira igazat ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!