Az előválasztás nem csodafegyver

2020. október 17. 08:14

Csodának jók, fegyvernek aligha.

2020. október 17. 08:14
Mráz Ágoston Sámuel
Magyar Nemzet

„Ennek ellenére elmondható, hogy ha tartottak volna előválasztást a választókerületben a baloldali pártok, azt alighanem Bíró nyerte volna meg. Egyrészt egyelőre tisztázatlan, hogy ezen a jelöltállító versenyformulán ki állíthat jelöltet. Ha a pártközpont, mint ahogy azt a tavalyi főpolgármester-választás kapcsán láttuk, a fent említettek alapján Bírót jelölte volna, s mivel Bírónak kétszer annyi szavazója volt 2018-ban ebben a választókerületben, mint MSZP-s kihívójának, az előválasztáson részt vevők valószínűleg neki szavaztak volna bizalmat. Mindez jól bizonyítja azt is, hogy az előválasztás csak papíron nagyszerű. Bíró feltételezhető győzelme ugyanis arra is rávilágít, hogy így is helyzetbe kerülhetnek alkalmatlan jelöltek.

Az intézményről 2022-ig még sokat fogunk hallani, s jó példa a baloldalon újra és újra felbukkanó ötletek körüli pszeudovallásos tiszteletre. A magukat racionálisnak tartó baloldali gondolkodók ugyanis az előválasztástól remélik a baloldalon belüli béke megteremtését, a megfelelő jelöltek kiválasztását és végső soron a győzelmet. Ezzel szemben a modell sok sebből vérzik. Kitalálóinak nincs például arra válaszuk, mi lenne, ha a közvélemény-kutatási adatoktól eltérő eredmény születne az előválasztásokon, s például a Jobbik előtörne, a Momentum elmaradna. Lenne béke így is? Ha esetleg az előválasztás egyéniben vesztes jelöltjeit listán kellene kompenzálni, az utóbbiak biztos mandátumban reménykedhetnének, míg a helyben küzdők egyáltalán nem. A csodafegyverekkel ez már csak így van – csodának jók, fegyvernek aligha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2020. október 18. 00:05
"Egyrészt egyelőre tisztázatlan, hogy ezen a jelöltállító versenyformulán ki állíthat jelöltet" Aki le tudja fizetni riválisait..
BőröndÖdön
2020. október 17. 18:36
Samu,szopni fogtok 22-ben...:)
Plebeius magnus
2020. október 17. 17:24
Az előválasztásra rossz példa KGeri is. Most szándékosan nem foglalkozom a kvalitásaival. Ő volt akkor a legnépszerűbb az ellenzéki előválasztó körében. Mivel a legkisebb párthoz tartozott, tartozik, saját erő sosincs mögötte. Mozgásképtelen már maga szituáció miatt is. Öngól a javából.
Mich
2020. október 17. 17:03
A libsibolsinácik "előválasztása" csak reklám, és arra való, hogy elmossa a különbséget a libsik, bolsik és nácik között...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!