A homoszexualitás levétele a DSM-listáról nem volt hideg tudományos döntés

2020. október 16. 16:23

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-as döntése, hogy törli a homoszexualitást a szexuális zavarok listájáról,  aligha volt egy hideg, tudományos döntés.

2020. október 16. 16:23
Jeffrey Weeks

„Az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-as döntése, hogy törli a homoszexualitást a szexuális zavarok közzétett listájáról,  aligha volt egy hideg, tudományos döntés. Inkább egy olyan politikai kampányra volt válasz, amelyet az a meggyőződés hajtott, amely az eredeti definícióra, mint zavarra a homoszexualitást problémaként kezelő, elnyomó politikai-orvosi megközelítés eredményeként tekintett.”

(Jeffrey Weeks: Sexuality and its Discontents, London, Routledge, 1988, 213.)
Jeffrey Weeks, a London South Bank University nyugalmazott
szociológus professzora, melegaktivista, aki előadott a CEU-n is.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2020. október 17. 19:52
Inkább egy olyan politikai kampányra volt válasz, amelyet az a meggyőződés hajtott, amely az eredeti definícióra, mint zavarra a homoszexualitást problémaként kezelő, elnyomó politikai-orvosi megközelítés eredményeként tekintett. Sikeres ez a fordítás? ....amelyet....., amely...
matykox
2020. október 17. 18:58
Máj dír Weeks! "...aligha volt egy hideg, tudományos döntés." Hát persze, hogy nem volt az! Az egy ún. "meleg" (AKA buzi, homokos etc.) döntés volt! És persze köze nem volt a "tudományhoz" - színtiszta politika. Buzilobbi politika.
zsanett-kúnrum
2020. október 17. 14:26
Vagyis a buzik az egész világon revansot vesznek, mert ők úgy döntottek hogy buzik lesznek?
libbantkommunista
2020. október 17. 08:21
Ez a társaság egy áltudományos bűnszövetkezet, akik segítségével a gyógyszergyárak több száz milliárd dolláros üzletet bonyolítanak le a tudatmódosító szerek forgalmazásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!