Szeretettel köszöntöm Budapest és egész Magyarország zsidó közösségét az 5781. esztendő beköszönte alkalmából

2020. szeptember 18. 10:28

Legyetek beírva az élet könyvébe! Sana Tova!

2020. szeptember 18. 10:28
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„5781

Szeretettel köszöntöm Budapest és egész Magyarország zsidó közösségét az 5781. esztendő beköszönte alkalmából. Nehéz év áll Budapest, Magyarország, sőt az egész világ mögött, de talán az új év, előbb vagy sajnos inkább utóbb, elhozza a megnyugvást is. A mindenkit fenyegető világjárvány – ha nem csak orvosi, de társadalmi szempontból is helyesen kezeljük, – az együtt megélt trauma által akár egymás iránt nyitottabb közösséggé is kovácsolhatja a világot, vallásra, nemzetiségre, bőrszínre való tekintet nélkül. Mindannyiunk közös érdeke, hogy amikor baj van, segítő kezet nyújtsunk egymásnak, és azt a kezet ne egymásra emeljük. Budapest sokszínű világváros, amelyben számos vallási és kulturális közösség tekinthet otthonának. Fővárosunk fejlődése, kultúrája, hagyományai elválaszthatatlanok a zsidó kultúrától, a zsidó vallású, a zsidó kultúrájú magyar emberek munkájától és tehetségétől. Budapest az övék is, mert Budapest mindenkié.

Rós Hásáná a világ születésének ünnepe, amely emlékeztet minket arra a különleges kapcsolatra, amely Isten és gyermekei között van. Egy jobb világban való hitünkre talán nagyobb szükségünk van, mint az elmúlt évtizedekben bármikor. Amikor hirtelen mindannyian bajba kerülünk, fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról az embertársainkról, akiknek életében a baj nem új jelenség. Álljunk ott most is a nélkülözők, a kitaszítottak, a magánytól szenvedők mellett!

És miközben egy kimerítő és lélekölő küzdelem során mindent megteszünk mások és önmagunk védelme érdekében, nem veszíthetjük el azt a bizonyosságunkat, hogy a világ, amelyben élünk jobb hely lehet és jobb hely is lesz. Mert, ahogy az írás mondja: »Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek«. Azt kívánom a zsidó új év alkalmából, hogy legyen több a nevetés, mint a sírás. Legyen több a tanulás, mint a felejtés, és mindig jusson elegendő szeretet. Legyetek beírva az élet könyvébe! Sana Tova!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2020. szeptember 19. 20:28
Mivel a zsidó időszámítás kezdete az ember teremtéséhez kötődik, 5781 éve teremtődött az ember. Akik előbb születtek, léteztek, azok mik voltak?
héttörpe
2020. szeptember 19. 10:06
édes faszom, mi lesz még itt. 5781
néhai Ch.Pilot
2020. szeptember 19. 01:02
"Legyetek beírva az élet könyvébe!" Ha már a Pesti úti idős otthon lakói nem lehettek... éppen Fenyőünnep "Mengele" Gergely miatt.
Bell & Sebastian
2020. szeptember 18. 23:33
Tegnap felzárkóztattuk a cigányokat, ma a zsidókat kenegetjük libazsírral, és még csak péntek van. Holnap valószínűleg megint a zsidók jönnek, mert ráérnek olvasni. Vagy a cigók, mert ők is ráérnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!