A kizsákmányolás annál is nagyobb

2020. szeptember 21. 07:38

Van egy bökkenő! A munkásság konfliktusképes csoportjai alapvetően jobboldali beállítottságúak.

2020. szeptember 21. 07:38
Szalai Erzsébet
Mérce

„Ha nem akarunk a »minél rosszabb, annál jobb« álláspontjára sodródni, akkor ezzel a sok belső feszültséggel járó kettősséggel kell együtt élnünk. Nagyon nehéz egyszerre antikapitalistának és baloldali szociáldemokratának lenni – de nem lehetetlen. És még egy dolog: a munkásság osztállyá szerveződése nélkül nem csak az antikapitalista, de egy baloldali szociáldemokrata fordulat sem válhat valósággá. Itt azonban van egy bökkenő! Bartha Eszter, Tóth András és Scheiring Gábor kutatásaiból tudjuk, hogy a munkásság leginkább konfliktusképes csoportjai alapvetően jobboldali beállítottságúak, tehát csak kevéssé érzékenyek a társadalmi egyenlőtlenségekre – nem függetlenül attól sem, hogy jövedelmeik sokszor jelentősen meghaladják a köztes-közvetítő osztályok tagjainak jövedelmeit. Főként azokét az értelmiségiekét, akik osztályharcra akarnák őket mozgósítani. Nagyon paradox helyzet.

Feloldása talán az lehet, ha a munkásság iránt elkötelezett baloldali értelmiség segít tudatosítani két összefüggő dolgot az általa képviseltetettekkel. Az egyik az, hogy nagyon különböző élethelyzeteik ellenére közös az érdekük a szabad önszerveződés jogának kiharcolásában. A másik: a jelenlegi globális és lokális gazdasági helyzetben az elitmunkásoknak, a »munkásarisztokráciának« nincs semmi garanciája privilegizált helyzetének fenntarthatóságára. (Itt és most csak a járműipar kiemelt bérezésű munkásainak igen labilis helyzetére utalnék).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2020. szeptember 22. 09:09
mi az, hogy "konfliktusképes" ??? B+, MI AZ, HOGY KONFLIKTUSKÉPES ????????????????
zolizolizoltan
2020. szeptember 22. 08:37
Maga a kapitalizmus atomizálja a társadalmat. Ezt jól látja Szalai. Jó példa rá a kelet-európai rendszerváltás. A magyar rendszerváltásra is az volt a jellemző, hogy a kapitalizmus megjelenésével párhuzamosan ment végbe a társadalom atomizálása és ebben a baloldalinak hitt magyar pártok is részt vettek, mert részt kellett venniük, hiszen minden párt részt vett a kapitalizmus "építésében". Jó példa a társadalom atomizálására a kapitalista adórendszer: ha egy családtag részt vesz a családtagjának építkezésében, adót kell fizetnie. Ha egy kft az elesetteken segít, szintén adót kell fizetnie. Látható, hogy a kapitalizmus eleve a társadalom atomizálására épül. Másrészt Szalai gondolatmenetén nyomot hagyott az szdszes múltja. Tudom, hogy még idejében szakított az szdsz-el, de mégis nyomot hagyott rajta. Túl nagy jelentőséget tulajdonít a "technokrata" értelmiségnek, és bárhogy tagadja, technokraták közé nem sorolja be az ipari és mezőgazdasági értelmiséget. Értelmiségnek azt tartja, aki a ceruzáján és a farkán kívül máshoz nem nyúl. Ez szdszes felfogás.
Frick László Intézet
2020. szeptember 22. 04:34
Netokrácia van már mióta... gondoltam,szólok.De ennek a buta néninek el ne áruljátok,neki már jobb lesz így meghalni... https://dudenbuch.blog.hu/2020/09/20/kapitalista_vs_netokrata
Frick László Intézet
2020. szeptember 22. 04:31
Ez a néni melyik évszázadból jött? Mert a XXI.században az oirópai munkaerő annyira értékes, hogy a globális spekulalista nem is hajlandó megfizetni. A"kapitalisták" utolsó algonkinjainakmár letérgyepela maradékmunkásosztály azért, hogy lenne szives legalábbkizsákmányolniéket. Tudja ez a néni, hogy a mai gyári foglalkoztatásban mit jelent akülsősmeg a belsős foglalkoztatott? Éshogy a külsőst per-főigénylik a munkaerőkölcsönzőtől és ha 7-re van szükség,akkor 10-et igényelnek,hátha felkelne reggel dolgozni jönni öt? Baloldali értelmiség? -ez is könnyű,otthonről végezhető internetes munka. Magyarországon az utolsó hús & vér és bundáskenyér szagú, valódi emberek között,lent a terepen elvégzett szociológiai kutatást 2005-ben zárták le. 15éve zárták le az utolsó valódi társadalomkutatást. Azok a cigány nők,akik akkor születtek, legalább a 10%-uk,már anya. 2005. óta feljött a fészbúk,már a proletárok is okostelókáznak. Beütött a kristály,a bika... Fokozódik a jólét,már a proletárok sem akarnak mezőgazdasági napszámba menni, aki gazda szüreteltetni akar, Romániából kell hozatnia még dolgozni akaró embereket,akkora a magyar mélyszegénység, hogy ugyanabban a teljesítménybérezésben a magyar mélyszegény,ha eléri az 5000 Ft-ot,lefekszik aludni a sorba és a román mélyszegény meg 18000 Ft-ot is megkeres egy nap. Nap? -a magyar proletár délben követeli a buszt,vigyék haza a gyümölcsösből...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!