Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít

2020. szeptember 20. 18:41

A kuratórium a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét.

2020. szeptember 20. 18:41
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Facebook

„Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.

Előzmények: Az egyetem vezetősége – a modellváltás erőltetett és sürgetett folyamatában a korábbi fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium buzdítására – augusztus elején elkészítette az egyetem aktualizált Alapítóokiratát és SzMR-ét. Ezekről Dr. Bódis József államtitkár és Prof. Dr. Palkovics László miniszter előzetes ígéretei ellenére sem volt hivatalos tárgyalás a fenntartói jogok gyakorlására kijelölt kuratórium és az egyetem szenátusa között, mivel augusztus végén előbbi nem fogadta el az utóbbi meghívását. 

Ezzel szemben a kuratórium elnöke már augusztus 24-én aláírta az alapdokumentumok saját verzióját. Így megfosztotta a Színház- és Filmművészeti Egyetem mindenkori vezetőségét és szenátusát döntéshozó jogköreitől, tehát az intézményi autonómia valamennyi garanciájától.

Válaszul a szenátus és a vezetőség tagjai szeptember elsejével lemondtak. 

A rektorhelyettesek és intézetvezetők harminc napos felmondási időt vállalva kívánták biztosítani a zökkenőmentes technikai átállást, a tanév beindítását és időt a Kuratórium számára. 

A kuratórium azóta egy alkalommal kezdeményezett hivatalos megbeszélést, de ez mindkét fél beszámolója szerint elégtelen volt az álláspontok közelítésére. A hallgatók folyamatos demonstrációval, az oktatók és munkatársak sztrájkbejelentéssel, a vezetők a rendelkezésükre álló törvényes eszközökkel harcolnak az igazukért. A kuratórium folytatja a nyilvános boszorkányüldözést, minden fronton az Egyetemre próbálja hárítani a patthelyzet felelősségét. Folyamatosan tájékoztató és felszólító leveleket intéz a rektorhelyetteshez és a kancellárhoz, az ezekben feltett kérdésekre az illetékesek saját felelősségi körükben megválaszolnak. Az akadémiai vezetés rendre elismétli az érdemi egyeztetések megkezdéséhez az egyetemi polgárság által támasztott előfeltételeket.
Az SzMR legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket, továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa. A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó. 

Ez a szabályozás újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel, amely egyértelműen rendezi a nem állami felsőoktatási intézmények munkáltatási szabályait. Ennek értelmében a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe – ezt az axiómát akarja folyamatosan kikezdeni a vagyonkezelő kuratórium minden eddigi lépése.  

Emlékeztetőül: a kuratórium szeptember 1. óta nem élt törvényes lehetőségeivel, mindeddig nem rendezte (miként a korábbi fenntartó sem) az egyetem jelenleg is jogszerűen érvényben lévő eredményes rektori pályázatának ügyét, és új rektori pályázatot sem írt ki. Ehelyett az inkriminált rendelkezésekkel a kuratórium láthatólag arra rendezkedne be, hogy a továbbiakban kézi vezérléssel irányítsa az egyetem akadémiai részlegét. Tekintettel arra, hogy ez a lépés bizonyíthatóan törvényellenes, így joghatás kiváltására sem alkalmas, következményeként tovább mélyülhet az egyetemen a fenntartó által kiváltott vezetői válság.

Ennek feloldása érdekében a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága 2020. 09. 18-án:
1, a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságához fordult, hogy a fenti szempontok alapján vizsgálja meg a kuratórium törvényes működését, figyelmeztesse mandátumának korlátaira és valódi feladatainak ellátására;
2, beszámolt az újabb fejleményekről a Magyar Rektori Konferencia és a HÖOK elnökségeinek, felkérve őket az ágazati érdekek képviseletére;
3, az Egyetem autonómiájának és törvényes működésének helyreállítása érdekében négy keresetet nyújtott be a bírósághoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. szeptember 21. 12:20
Én is sírnék ha elhajtanának a zsírosbödöntől. Egy kicsit biztosan. De gyerekeket belerángatni aljasság!
matyi lúdas
2020. szeptember 21. 12:13
https://i.imgur.com/RvZYz2v.jpg
alfoldi
2020. szeptember 21. 11:56
Mitől is egyetem ez a színitanoda? Nagy tévedés volt a többi egyetem miatt ezt közéjük rakni! Miért nem vizsgálják már azt, hogy egy jogállamban mit is tehetnek meg a "forradalmárok". Meddig kell még eltűrni a primitív hőbörgésüket?
furunkulus13
2020. szeptember 21. 11:17
Az egyetemfoglaló tanköztársaság hirtelen felfedezi a "law and order" szépségét. Észbontó!! Mintha Trockij elvtárs miközben halomra löveti az orosz értelmiségieket, az embereknek az élethez való jogáról prédikált volna!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!