Budapesten még minimum hat hónapig nem lesz turizmus, és ezt már nem sokan bírják ki

2020. szeptember 24. 12:19

Nem csak Budapesten van baj. Interjú.

2020. szeptember 24. 12:19
Faix Csaba
24.hu

Egy helyen van komoly baj, ez a budapesti turizmusban – mondta nemrég Orbán Viktor, azt viszont egyelőre nem látni, hogy bárki mentőövet dobott volna a fővárosi turizmusban és vendéglátásban dolgozóknak. Ennyi ideig tart a diagnózis?

A balatoni nyár miatt van egy téves percepció, pedig nem csak Budapesten van baj. A szállodaszövetség adatai szerint például Hévízen 20 százalékos a foglaltság. Balatonfüred, Siófok, a Balaton-felvidék júliusban, augusztusban valóban tele volt, de ettől még Egerben is nagy a baj. Ezért ezt a kijelentést inkább a politikai kommunikáció részének tekintem.

Budapesten tavasz óta gyakorlatilag megszűnt a turizmus. A miniszterelnök azt mondta, nem tettek különbséget Budapest és a vidék között, mindenkire vonatkozott például a járulékkedvezmény, de szükség van egy speciálisan budapesti programra, amit a fővárosi vezetéstől vár. Az ötlet hiányzik, vagy komolyabb szándék nincs?

Sok mindent tehetne a kormány is, de ennek a politikai részébe nem szeretnék belemenni. Megy az üzengetés, Orbán Viktor nyilatkozata meg is lepett, de az inkább a politikai küzdelem világa. Mi a szakmai munkára koncentrálunk, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel pedig kiváló az együttműködésünk. Közösen próbáljuk például a konferenciaturizmust fellendíteni, és akad még olyan javaslatunk, amelyet az MTÜ támogatott, csak a kormány nem fogadott el.

Mi volt az?

Régi tervünk, hogy a Budapest Kártya megvásárolható legyen SZÉP-kártyával. Ennek ma jogszabályi akadálya van, de a kabinet egyelőre nem volt hajlandó változtatni ezen. Pedig ez nem kerül pénzbe. És tovább is lehetne vinni egy ilyen kezdeményezést, például úgy, hogy minden SZÉP-Kártyával Budapesten elköltött egy forint mellé odatesz még 50 fillért az állam. A turizmusból élők dolgozni szeretnének, ebben kellene őket segíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2020. szeptember 24. 21:54
Karácsony becsábíthatta volna a vidékieket, de Karácsony utálja a vidékieket és a vidékiek is utálják Karácsonyt és van egy nagyon egészséges undoruk a libsiktől.
NTLLK
2020. szeptember 24. 20:13
Okos ember, amikor jól megy dolga, tartalékot halmoz fel a nehéz időkre. A hét szűk esztendőre. (Biblia) Ilyenkor aztán nem jön zavarba, hanem szerényen várja az új, jobb esztendőket. Csak ezt nem tanulták meg a habzsi-dőzsik.
az ember
2020. szeptember 24. 19:52
Budapest tele van tartós rovarturistával, hála a rovarhoteleknek. Köszönjük!
flesh ripper
2020. szeptember 24. 19:27
A Hősök terére szerveznek karneválos tüntetést az SZFE autonómiájáért: Óriásbábos karnevál címen tartanak vonulásos demonstrációt a Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért szeptember 27-én a Hősök terén. A gyülekezőt 16 órára hirdetik, a tervek szerint a Hősök teréről 17 órakor indulna a menet az Andrássy út-Deák Ferenc tér-Astoria-Rákóczi út-Vas utca SzFE irányba. A szervezők közleményükben azt írják, hogy a menet elejét egy óriásbáb képezi, ami után vonulnak majd a résztvevők, kedv szerint jelmezben, bábokkal vagy ahogy szeretnének. A Vas utcába érkezés után nem lesznek beszédek, teszik hozzá, valamint arra kérik a résztvevőket, hogy maszkban érkezzenek - írta meg a Színház Online. A Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt, színpadias körülmények között, kiállt Upor László, az egyetemet - lemondása ellenére - irányító rektorhelyettes, és mintegy szózatot intézett az érdeklődőknek. A felvételen - amellett, hogy bírálta a törvényesen megválasztott kuratóriumot és letagadta azt, amit két napja még elismert az Origónak írásban, vagyis hogy négynapos politikai felkészítő tábort szerveztek a blokádról már egy hónappal a blokád előtt - arról is beszélt, hogy tíz hallgatójuknak pozitív a koronavírustesztje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!