A románok egy része retteg attól, hogy Putyinnal karöltve visszavesszük Erdélyt

2020. szeptember 09. 07:43

A félelmekre rájátszik a román politika. Interjú.

2020. szeptember 09. 07:43
Illyés Gergely
Vasarnap.hu

"Politológus szemmel nézve miben látja a magyarellenesség okát, ami most, Trianon után 100 évvel is erősen jellemzi a román politikát?

Romániában 1996-ig nagyon erős magyarellenesség uralkodott. Utána kezdődött egy konszolidációs folyamat, még a román kormányba is bevették az RMDSZ-t. Ennek oka az volt, hogy az ország intenzíven közeledett a NATO-hoz, az Amerikai Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz is. Ebben az euroatlanti integrációs folyamatban elvárás volt, hogy ne legyen kisebbségi probléma az országban. Éppen ezért kodifikálták a nyelvi jogokat, kibővítették a magyar oktatást, stb. A valódi céljuk persze mindezzel az volt, hogy minél hamarabb felvegyék Romániát az említett szervezetekbe.

Ez megtörtént 2007-ben. Onnantól kezdve ez a folyamat először lassult, majd leállt, most pedig gyakorlatilag ott tartunk, hogy vissza is fordul. Ez tehát az egyik ok. A másik, hogy megint kezd visszatérni a ’90-es években oly’ sokat hangoztatott retorika, mely szerint mi az oroszokkal el akarjuk lopni Erdélyt. Erről beszélt Klaus Iohannis is. De ez nem csak egy egyszerű kijelentés volt részéről, nem csak egy légből kapott mondat – ezt direkt felépítették a román sajtóban.

Gyakoriak azok az értelmezési keretek, melyek szerint Orbán Viktor Vladimir Putyinnal szeretné újraírni a kelet-európai határokat. A román közösségekben sajnos még megvannak ezek a félelmek. Ők attól rettegnek, hogy Erdélyt elveszthetik. Ezekre a félelmekre rájátszik a román politika, és amikor nincs jobb ötletük, előveszik ezt a kártyát. Azt is hangoztatják, hogy aki együttműködik az RMDSZ-szel, az Orbán Viktor és Magyarország érdekeit szolgálja. Ez pedig a legsúlyosabb vád a román közvéleményben. A közvélemény-kutatások szerint a románok túlnyomó többsége Oroszországot és Vladimir Putyint tekinti fő ellenségnek, és rögtön a második helyen áll Magyarország és Orbán Viktor."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2020. szeptember 16. 15:45
Hé nyomorultak felhívnám a figyelmetek, minden oláh tisztában van azzal hogy Erdély magyar föld e felől csak a magyar elitnek vannak kétségei ezek még mindig azt számolgatják hogy hol merre hány magyar él, úgyhogy rettegjenek csak az oláhok ne legyen egyetlen nyugodt éjszakájuk sem. Hajrá Viktor csak azért is !
Magyarok Pásztora
2020. szeptember 09. 14:20
Az oláhok épp olyan aljasok mint a magyarországi komcsi-femcsi-libsi patkányok.
Csomorkany
2020. szeptember 09. 14:05
Végülis... Elgondolkodtam.
civis72
2020. szeptember 09. 12:38
ha van isten , eltörli romániát , hogy ne szenvedjenek tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!