A nagy szavak puhasága

2020. szeptember 20. 07:49

Az ökológiai katasztrófa küszöbén azonban újra a beszédrend részévé kell tennünk azt, hogy az emberi faj éppoly sérülékeny, mint amennyire törékenyek és halandók vagyunk mi, emberek.

2020. szeptember 20. 07:49
K. Horváth Zsolt
Mérce

„Ahogyan Michel Wievorka rámutatott, az 1970-es években gyorsan megszűnt az erőszak legitimitása, ezzel egyidejűleg létrejött az erőszakos terrorista prototípusa, továbbá megszilárdult az erőszak- és kockázatmentes mindennapi élet diskurzusa.

Ám attól, hogy az erőszakot illegitim eszköznek tartjuk, s nyomban elítéljük, annak jelenvalósága még társadalmi tény. Ráadásul ma már az erőszaknak különböző formáit különböztetjük meg (fizikai, verbális, érzelmi, családon belüli és így tovább), mely folyamat ráadásul érdekes paradoxont hordoz: minél inkább kiszorítani óhajtjuk életvilágunkból, annál több mozzanatot fogunk erőszakosnak érzékelni.

(...)

Az ökológiai katasztrófa küszöbén azonban újra a beszédrend részévé kell tennünk azt, hogy az emberi faj éppoly sérülékeny, mint amennyire törékenyek és halandók vagyunk mi, emberek. A kortárs politikai világ nihilizmusa, eszköztárának üres cinizmusa, jól szervezett mediatizált hazugságai pedig fel kell, hogy ébresszék bennünk annak igényét, hogy az erőszak szerepe és helye révén újragondoljuk saját sérülékenységünk és sebezhetőségünk történetiségét is. Az erőszak ettől nem válik vonzóvá, de kikerülne a kritikai gondolkodást megbénító morális béklyók alól. Ez lehetne a jelen kritikai történelmének egyik kitüntetett feladata.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. szeptember 21. 02:01
Tízmillió fő körülire saccolják az emberiség induló létszámát. Az bőven rengeteg egy faj fennmaradásához. Nem nagyon tudok olyan katasztrófát elképzelni, amelytől a Föld lakható marad, de az emberiség kipusztul.
Da Vinci
2020. szeptember 20. 14:18
Heller... : ,, Az utóbbi az a szféra, ahol az egyén kilép a mindennapi élet partikularitásából, felülemelkedik azon, s az elvont nembeli normák szerint cselekszik, még akkor is, ha ez ellentmond a konkrét szabályok mindennapi racionalitásának.,, ,,Der vóz nó sat!! Der vóz nó sat et ól!,, ,,Kell még mondanom valamit, Ildikó?,, Írnék valamit, de nem tűr ,,nyomdafestéket,,!!!
Mich
2020. szeptember 20. 14:04
"Klima Macht Frei"...?
Mich
2020. szeptember 20. 14:00
Beszélj a Kamu Geri nevű haveroddal, hogy tegyen már valamit a "klímáért", ne csak pofázzon...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!