A „halott fa” az élet fája

2020. szeptember 29. 07:20

Keresztényellenes zöldpárti érzékenyítés Bordeaux-ból.

2020. szeptember 29. 07:20
Fekete Dávid
Magyar Hírlap

„Franciaország egyik legnépesebb városa idén nem állít karácsonyfát a főtéren – a minap jelent meg a hír a nemzetközi és a hazai médiában, nem vetve túl nagy hullámokat. Pierre Hurmic polgármester a bejelentésében a döntést azzal indokolta, hogy nem kíván »halott fát« elhelyezni a városban, ehelyett majd különféle élő performanszokkal, show-kkal pótolják annak hiányát. Nyilván mondanom sem kell, hogy e kitűnő eszmefuttatást előadó polgármester a Zöldek színeiben nyert mandátumot, aki egyben azt is bejelentette, hogy a fák jogait védő charta aláírását tervezi.

Mielőtt az ügy lényegét érintenénk, röviden nézzük meg, ki is ez a politikus, aki ilyen horderejű ügyekben felhatalmazva érzi magát a döntéshozatalra! Pierre Hurmic 1995 óta politizál Bordeaux városában, mindig is baloldali–zöld koalíciók jelöltjeként indult a helyi választásokon. A szavazásokon az általa vezetett listák, illetve azok a listák, melyeken szerepelt, stabil harmadik helyen végeztek, a szavazatok 10-15 százalékát megszerezve. Így volt ez 1995-ben, 2001-ben, 2006-ban is, míg az összellenzéki összefogás listájának részeseként a legjobb eredményük is elmaradt a 35 százaléktól (2008), 2014-ben pedig ennél is gyengébben szerepeltek a 22 százalék körüli eredményükkel. A famentő polgármester tehát erőteljesen a futottak még kategóriába tartozott a bordeaux-i ügyekben bő másfél évtizedig.

Tegyük gyorsan hozzá: a koronavírus-járvány miatt rekord alacsony volt a részvétel a francia önkormányzati választások második, egyébként is elhalasztott fordulójában, elemzők szerint a távolmaradás egyik oka a pandémia volt, a másik pedig az Emmanuel Macronnal szembeni elégedetlenség. Így vagy úgy, de 2020-ban minimális különbséggel Hurmic listája lett a befutó. Történelmi pillanat volt ez a balliberálisoknak. Több mint hatvan éve tartó jobboldali városvezetést sikerült megtörniük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. szeptember 30. 09:56
Kit érdekel ez,de tényleg?!
Agnieszka
2020. szeptember 29. 16:18
Talán az a lényeg, h. a fenyő örökzöld. A legtöbb családnak megvannak a díszei, az öregeknek egy élet alatt gyűltek össze. A hangulat lényeges része, fontosabb.mint az ünnepi menüsor. Akiknek mindene megvan, azoknál az ajándékozás már elveszti a jelentőségét. Az idei vszg. szomorkás Karácsony lesz, mert nem megyünk el a templomba. Fa lesz.
olajfa1
2020. szeptember 29. 14:33
Sajnos, a Bordeaux-iak ezt "érdemlik". Sajnos nekik is meg kell tanulniuk szavazni, még pandémia esetén is! Amúgymeg a Bordeaux-iak sem értékelték a nyugodt békés hétköznapokat... Kellett nekik egy zöld-vérvörös polgármester hogy megtanítsa nekik hogy mit érdemelnek! Na így kell odafigyelni szavazáskor...
Csomorkany
2020. szeptember 29. 11:19
Cikk megvan, fizu fölvehető. Ennek a cikknek ennyi az értelme. A fenyő a kereszténység szempontjából kb. közömbös. Aki számára a karácsony csak fenyőünnep, az valahogy lemaradt Krisztus Urunk születéséről. Ha Bordeaux-ban idén nem lesz fenyő, hát nem lesz fenyő. Krisztus attól még megszületett, és így lesz ok ünnepelni Karácsonykor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!