Új kollaboráns

2020. augusztus 27. 07:52

Hogyan válhatott a hazai kormánypártok kommunikációjában Németh Sándor eklézsiája „extrém szektából” nagy hirtelen „bevett egyházzá”?

2020. augusztus 27. 07:52
Beck Tamás
Népszava

„Az Orbán-kabinet és a Hit Gyülekezete között nemrégiben létrejött finanszírozási megállapodás sokakban értetlenséget váltott ki. A Fidesz-KDNP és a szóban forgó felekezet több évtizednyi háborúskodást zárt le ezzel a »konkordátummal«. Az érintett felek nem csupán elásták a csatabárdot, egyenesen szövetségkötésről beszélhetünk. Hack Péter szánalmas magyarázkodása ellenére indokolt marad a kérdés: hogyan válhatott a hazai kormánypártok kommunikációjában Németh Sándor eklézsiája »extrém szektából« nagy hirtelen »bevett egyházzá«? Az emberi és polgári szabadságjogokat védelmező, illetve a vallási pluralizmust és a szekularizációt preferáló Hit Gyülekezete vajon miféle folyamat betetőzéseként vált egy autokratikus rezsim csatlósává?

Az eredetileg római katolikus Németh Sándor fiatalkorában egyik elindítója volt a Katolikus Karizmatikus Megújulásnak, melynek tevékenységében tinédzserként e sorok írója is részt vett. A hazai áldozópapok és püspökök többsége még ma is idegenkedve tekint e lelkiségi mozgalomra, mely a hívek körében fejti ki tevékenységét. Nem véletlenül. A Magyar Katolikus Egyház kétezer éves tradíciót követ, amikor a fárasztó, költséges és gyakran eredménytelen térítő munka helyett inkább az államhatalomba próbál beépülni, hogy törvények útján kényszeríthesse a társadalomra saját értékrendjét, tanításait.

A jelek szerint ezt az erkölcstelen gyakorlatot időközben skrupulusok nélkül átvette a Hit Gyülekezete is, hiszen a rendszerváltozás óta eltelt harminc esztendőben úgyszólván a magyar politikai élet valamennyi formációjával megpróbált már szövetségre lépni. A »fülkeforradalom« sikere aztán megérlelhette Németh Sándorban a meggyőződést, miszerint Orbán Viktor belátható ideig leválthatatlan az ország éléről. Láthatta azt is, a magyar autokrata mennyire bőkezűen hálálja meg a hazai történelmi egyházaknak az iránta tanúsított lojalitásukat. A Hit Gyülekezete vezető lelkészét valószínűleg elszédítették a rivális klérusnak az állami költségvetésből juttatott milliárdok, s a nem kevésbé fontos privilégiumok. Úgy tűnik, ekkora bizniszből ő sem akar kimaradni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 28. 03:19
"nem volna célszerűbb a makacsul becsületes Iványi Gábor útját járnia?" Ezen annyira röhögök. Az Iványi-klán a hajléktalanokon élősködő tolvajbanda. Az igaz, hogy ők kevesebbet lopnak, mert az kisebb biznisz, de attól még ugyanolyan tolvajok. Ráadásul ugyanolyan gátlástalan eretnek módra avatkoznak a politikába, mint a Németh-szekta. De Orbán unokáit már nem Iványi kereszteli, persze nem is Németh Sándor, mert utóbbi csecsemőket nem keresztel. Bartus könyvének pedig van valami folytatása: https://www.youtube.com/watch?v=yx3xq93-9dQ
puszika
2020. augusztus 27. 14:14
Hogyan válhatott? Úgy firkász elvtárs,hogy mindkét oldalon elővették a józan eszüket.Ilyen egyszerű ez. NÁLATOK nem ez a megoldás.Ti hétmérföldes ostobák vagytok. Példa is van!!! GÖD!! Az összefogás/?/ ORVOSI LOVA!!!!!
antioxi
2020. augusztus 27. 13:19
Kiegészítés: https://nepszava.us/orban-viktornak-nem-erdeke-megvedeni-nemeth-sandort/
antioxi
2020. augusztus 27. 13:10
Definíció: "A politika a mindenkori (pillanatnyi-) érdekek kifejeződése" Másként: Németh Sanyira addig van szüksége a hatalomnak, amíg számára hasznos idióta. Ha már nem kell utána megy a levesbe a biznisz egyházával együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!