Senkit sem rekesztünk ki

2020. augusztus 01. 10:06

A magyar irodalom házában mindenkinek helye van, aki a magyar irodalom gazdagításán fáradozik. Interjú.

2020. augusztus 01. 10:06
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Magyar Nemzet

Elődjét nem kevés bírálat érte, amiért olyan kiállítások megrendezését támogatta a Petőfi Irodalmi Mú­zeumban, amelyek a balliberális oldalhoz kötődtek, ahelyett, hogy nagyobb teret adott volna a nemzeti kultúra képviselőinek. Mi változott a gondjaira bízott intézményben, amikor Prőhle Gergelytől végleg átvette az irányítást?

Letettem az asztalra egy főigazgatói pályázatot, amelyet az elbírálást követően azon nyomban nyilvánosságra hoztam. Ezzel mindenkinek világossá tettem, hogy mire számíthat részemről. Az üzenete pedig – leegyszerűsítve – a nemzeti kultúra megerősítése. Amely saját értelmezésemben sokszínű, és amelybe a balliberális oldal is beletartozik. Tehát mindenki, aki magyar kultúrában gondolkodik. Minden olyan alkotó, aki a magyar adófizetőket, ha úgy tetszik, fogyasztókat, az olvasóközönséget, a zenehallgatókat tartja szem előtt, és azt szeretné, ha művei maradandók lennének. Ugyanezen elveket érvényesítem a Petőfi Irodalmi Múzeumban; egyik politikai oldalnak sincs kizárólagos jussa.

Senkit sem rekesztünk ki, hiszen a magyar irodalom házában mindenkinek helye van, aki a magyar irodalom gazdagításán fáradozik. Arra törekszem, hogy a különböző oldali szereplőket rábírjam a szekértábor-logika felülírására, valamint a közös nevezőt megtalálva folytassanak értelmes párbeszédet. Senkit sem szeretnék befolyásolni, nem szeretnék igazságot osztani, hiszen az csupán a Jóistennél van. A politikai hovatartozás nélküli teljesítményben és a tehetségben hiszek. Lehetőségeket szeretnék biztosítani, amelyekkel mindenki úgy él, ahogyan tud.

A nemzeti oldal – úgy tűnik – mégiscsak örök küzdelemre ítéltetett.

Kell a segítség a nemzeti oldalnak, hiszen az fejben másodikként gondolkodik. Fél szemmel a liberálisokra sandít, akik évtizedek óta uralják ezt a terepet, és akik szintén fejben, másodikként, folyamatosan a Nyugatot tekintik követendő példának. A mai napig nem értem, a nemzeti oldal miért fogadja el a liberálisok által meghatározott mércét, ami aligha objektív. A kulturális sokszínűség része, hogy különböző értékkategóriák mentén értékeljük a világot, ízlésvitákban a végső igazságot senki sem mondhatja ki. Saját kultúránkat, saját hagyományainkat, értékvilágunkat kell követni, és ezt meg is kell tudni védeni. Ez azonban csak úgy megy, ha fejben elsők vagyunk, és mi értékelünk. Megpróbálom ezt az egész, általam koordinált kultúra területén érvényesíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. augusztus 03. 12:06
Bármit is hazudnak mások!
masikhozzaszolo
2020. augusztus 03. 09:48
"közös nevezőt megtalálva folytassanak értelmes párbeszédet" Ez így rendben is van, de ez a párbeszéd lehet olyan is, mint amikor az IS katona megkérdezi, ugye felveszed a muszlim vallást? És több kérdése nincs is.
Highlander07
2020. augusztus 01. 20:21
Hát... pedig de. Aki nem a ti rokonotok és ismerősötök, szóba se álltok vele. És ez pártfüggetlen!
catalina9
2020. augusztus 01. 17:53
Senkit sem rekesztünk ki" pedig lenne ok! Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot. Így van ez rendjén. Higgadtan, racionálisan, szárazon. Akik meg még egyensúlyoznak: ideje magatokra találni, felébredni, élni! " hol vannak a bátor civilek, a mindenféle határok nélkül, és miért nem aggódnak a verajourovák, sargentini? mi van nagypofájú "magyar" művészek, nagyervinek, Jordánok, fullajtárok, kulkák, hegedűsdk, alföldik, konczok, bródyk? ilyenkor hol vagytok? Ilyenkor nem aggódtok a művészi szabadságért, nem tüntettek, nem énekeltek? vagy nektek Gyurcsány elvtárs a főrendezőtök, ő osztja szerepet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!