Monarchia és köztársaság ma

2020. augusztus 03. 18:15

A Brexit közeledtével egyre erősödnek a hangok, amelyek követelik a skót függetlenség kikiáltását. Katalóniában pedig változatlanul erős a függetlenségpárti mozgalom.

2020. augusztus 03. 18:15
Paár Ádám
Népszava

„Ha a járvány mögé nézünk, két forrongó pontot találunk Európában: Skóciát és Katalóniát. A Brexit közeledtével egyre erősödnek a hangok, amelyek követelik a skót függetlenség kikiáltását. Katalóniában pedig változatlanul erős a függetlenségpárti mozgalom. A két országban közös, hogy a baloldali erők követelik leglelkesebben a vélt vagy valós »nemzeti célt«, az elszakadást (hogy ennek mennyi esélye és értelme van a XXI. században, a globális felmelegedés és ökokatasztrófák korában, abba nem tudunk most belemenni), és mindkettő győzelme esetén a függetlenség szükségszerűen együtt járna az államforma-váltással.
    
Aligha hitte volna bárki ezelőtt egy évtizeddel, hogy a monarchia stabilitása veszélybe kerül két nyugat-európai országban. Hiszen manapság politológusi közhely, hogy az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot leszámítva a világ kevés pontján olyan stabil és kiszámítható a demokrácia működése, mint abban a tizenkét európai államban, amelyben világi monarchiák léteznek. Sőt Franciaországban és Olaszországban, valamint Közép- és Kelet-Európa nem egy országában működnek monarchista mozgalmak. Ezek persze sok mindenben különböznek, mind eszméjüket, mind társadalmi bázisukat tekintve.

Mást jelent királypártinak lenni, és ezzel együtt regionalistának Franciaországban és Olaszországban, ahol az erősen centralista republikanizmus és jakobinus nemzetfelfogás az ellenfél, és mást a Balkánon, ahol viszont a monarchizmus antikommunista töltete markáns. A francia királypárti mozgalom hagyományosan erős a falusi Bretagne-ban és a nyugat-francia partvidéken, az olasz pedig Dél-Olaszországban, ami logikus, hiszen a centralizáció enyhítése az itt élők kulturális identitásának (breton, okcitán, nápolyi, kalábriai stb.) szabadabb megélését tenné lehetővé. Kelet-Európában a monarchista érzület – az ortodox egyház egyes körein kívül – inkább az értelmiségi, polgári réteghez kötődik. Az közös, hogy a monarchista pártok csaknem mind jobbközép pártok, amelyek ma már internacionáléba tömörülnek (Nemzetközi Monarchista Liga).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kaczor Király
2020. augusztus 04. 07:39
Jó lenne ha a plebs a rendszerváltozás jegyében letenné végre a kezéből Mód Aladár "400 év küzdelem az önálló Magyarországért" c. marxista-leninista fantasy-át és olvasna valami mást is. Talán abbahagyná a habzószájú Habsburgozást. Persze erre elég kicsi az esély, mert láthatóan jól érzik magukat ebben a posztkommunista machiavellista mételyben.
Leo3
2020. augusztus 03. 23:13
Én is monarchista/rojalista vagyok. Támogatnám, ha Magyarország államformája monarchia lenne.
Akitlosz
2020. augusztus 03. 21:05
Már eleve az gyanús, hogy a Népszava foglalkozik ezzel a témával.
Akitlosz
2020. augusztus 03. 21:03
"és mást a Balkánon, ahol viszont a monarchizmus antikommunista töltete markáns." Kár, hogy az antikommunista töltetű politikai mozgalmakat is a kommunisták hozzák létre. Lásd pl. SZDSZ, Jobbik. Ezért aztán nagyon szkeptikus lennék bármi látszólag Fidesztől jobbra álló politikai erő megjelenése esetén. Sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!