Mennyi az annyi?

2020. augusztus 29. 17:15

A hazai statisztikai adatgyűjtés leggyengébb láncszeme a munkanélküliségi statisztika.

2020. augusztus 29. 17:15
Bonta Miklós
Népszava

„Aligha esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy a hazai statisztikai adatgyűjtés leggyengébb láncszeme a munkanélküliségi statisztika. S hogy ez nem holmi laikus vélelem, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a KSH egyik vezető munkatársa két esztendővel ezelőtt a hivatal  folyóiratában így fakadt ki: „Jelen pillanatban nem látható a munkaügyi statisztika jövője. Ami biztos, hogy továbbra is eleget kell tenni a vonatkozó uniós előírásoknak, követni kell azt az utat, melyet tagságunk kijelöl.

Azóta annyi történt, hogy ímmel-ámmal teszünk eleget a kötelezettségünknek – magyarán romlott a helyzet. A gazdaság szereplőit természetesen hidegen hagyja, hogy melyik bürokratikus centrumtól kapják az információt, csak hiteles legyen. Arról pedig már régen le kellett mondanunk, hogy valós társadalomstatisztikai, szociológiai következtetéseket lehessen mindebből levonni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. augusztus 30. 22:47
Te nagyon amatőr hozzá nem értő egyed, akit ujságírónak titulálnak. Szerinted például, hogy hány ember fizet ( a munkáltatón keresztül! ) jövedelem adót, az pontosan kimutatható. Hogy mennyi, adószámmal rendelkező állampolgár fizet rendszeresen jövedelem adót, szintén pontosan naprakészen követhető.Hogy a vállalkozások tulajdonosai mennyi bért vesznek ki, ez már valóban nehezebben követhető, viszont ők nem is számítanak "munkanélkülinek", csak akkor, ha szüneteltetik a vállalkozást ( jellemzően kisvállakozók! ) s jelentkeznek regisztrálnak, a munkanélküli hivatalban. Szóval ez a forrás nélküli talán nem is létező állítás nehezem állja meg a helyét. Magyarul, hazudsz, mint ahogy ez köreidben szokás!
írmag
2020. augusztus 29. 21:18
(nem vagyok bodzás), tehát SZEREPELNEK!
írmag
2020. augusztus 29. 21:06
Bontáné hüle gyereke, te erről beszélsz? "ímmel-ámmal teszünk eleget a kötelezettségünknek"
zakar zoltán béla
2020. augusztus 29. 20:36
Borzalmas az ellenzéki "újságírás" is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!