Második

2020. augusztus 13. 08:22

Továbbra is alig tesztelünk, emiatt az új fertőzésekről közölt számok keveset árulnak el.

2020. augusztus 13. 08:22
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A tudósok szerint küszöbön a második hullám, sőt, talán már ide is ért (és tényleg: ha nyakig a vízben állnánk, és átmeneti csökkenés után ismét az állunkig, majd a szánkig kezdene érni, azt alighanem egy újabb hullámnak gondolnánk). Most van itt az ideje, hogy azokat a hibákat elkövessük, amelyek determinálják, hogy hogyan kerülünk majd ki az újabb megpróbáltatásból.

Hibázni már megtanultunk, a hibáinkból tanulni még kevésbé – továbbra is alig tesztelünk, emiatt az új fertőzésekről közölt számok keveset árulnak el a járványhelyzet alakulásáról; változatlanul nincs szisztematikus kontaktkutatás a bizonyított fertőzötteknél, nincs rigorózus ellenőrzés a határokon, a színekkel jelölt országkód-rendszer könnyedén kijátszható egy rövid kerülővel, a köz- és médiaszereplők nem hordanak maszkot, azaz nem mutatnak jó példát, az állami járványügy rendre tudománytalan álinformációkat tesz közzé, amit viszont fontos lenne tudnunk (például a fertőzések térbeli eloszlásáról), azt változatlanul elhallgatja; lélegeztetőgépünk már rengeteg van, de aneszteziológusunk és intenzív nővérünk nem lett több; a politika továbbra is csak rögtönöz – tervezés és felkészülés helyett – abban a kérdéskörben, hogy mi legyen az iskolákkal, a teszt és a védőeszköz pedig még mindig irracionálisan drága, ami vagy arra utal, hogy sem a hazai gyártást, sem a beszerzés megszervezését nem tudtuk megoldani, vagy pedig arra, hogy ebből is, mint minden másból, a jóbarátok, a családtagok, a telekszomszédok és a sporttársak csinálnak fényes üzletet.

Ha ebből kellene következtetnünk, meg abból, hogy a gazdaságvédelmi alapból a focira és a propagandára is több jut, mint a gazdaságra, azt tippelnénk, hogy a második hullámból nagy baj lesz. Óvatos optimizmusra pedig csak az ad okot, hogy valahogy az elsőt is megúsztuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. augusztus 14. 08:20
A tesztelés még egyetlen beteget sem gyógyított meg!
MayorAnna
2020. augusztus 13. 20:13
"Hibázni már megtanultunk, a hibáinkból tanulni még kevésbé" Gondolom, ezt amolyan kaftánszaggatásként a saját fajtádra érted-magyarázatként a történelem örökös ismétlődésére...
Dénia
2020. augusztus 13. 19:34
Ezzel már próbálkoztatok az első hullámban, hogy keveset tesztelünk, azért kevés a beteg, mert amúgy nagyon sok van szerintetek. Kiderült, hogy semmiben nem volt igazatok, mert volt egy nagy tízezres nagyságrendű, országos tesztelés is. Most valami mást kéne kitalálni.
Da Vinci
2020. augusztus 13. 14:09
Sehol sem tesztelnek csak úgy a valvilágba, te hazudós Hargitai! Akinek covidra utaló szimptómái vannak, AZT az illetőt tesztelik, HA az orvos úgy ítéli meg. Vagy, ha rizikós helyről utazott vissza az illető. Csak speciális laborban vizsgált eredmény számít, nem minden alibi teszt. Elég már a parasztvakításodból, te hazudós Hargitai!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!