Legalább az emlékezés helyét óvjuk meg a vandáloktól és a rasszistáktól

2020. augusztus 23. 18:36

Ne gyalázhassák meg többé a Roma Holokauszt Nehru parton található emlékművét!

2020. augusztus 23. 18:36
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook

„Ne gyalázhassák meg se vandálok, se rasszisták többé a Roma Holokauszt Nehru parton található emlékművét!

Ez ugyanis sajnos időről időre előfordul. Június 2. is ilyen alkalom volt és akkor kezdeményeztem, hogy az emlékművet a jövőben térfigyelő kamerával védjük a támadásoktól.

Ezt roma személyiségek és szervezetek már régóta kérik – így előkerült a kérdés a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való megbeszéléseimen is és legutóbb, augusztus 2-án, a Roma Holokauszt emléknapján mondott kiváló beszédében Setét Jenő is ismételten felvetette ennek szükségességét.

A felvetésemet Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester is támogatásáról biztosította.

A kamerázásról szóló határozat – amely a Cipők a Dunaparton emlékmű ilyen védelméről is szól – a fővárosi közgyűlés augusztus 27-i ülésén szerepel előterjesztésként.

Nagyon sajnálom, hogy ennek kell örülni, jobban örülnék, ha konstruktívabb dolgokat lehetne megvalósítani. De ezt mindenképpen meg kell tenni.

Amúgy is nagyon keveset beszélünk a romák világháború alatti szenvedéséről, szervezett pusztításukról – jószerint a tananyagban is alig szerepel.

Legalább az emlékezés szép és meggondolkodtató helyét óvjuk meg a vandáloktól és a rasszistáktól. Hogy valóban gyakrabban gyűljünk oda emlékezni, mint oda nem illő feliratokat eltávolítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2020. augusztus 24. 18:32
Azért beszélünk alig, mert ők sem tudtak róla. Mármint a cigányok.
akiaki
2020. augusztus 24. 17:46
80 napja történt, most felriadt a nagymaci!
Bell & Sebastian
2020. augusztus 24. 14:42
Most kell megtudnom, hogy roma holokauszt is volt, és pont egy ilyen semmirekellőtől. Van még valami, amit még a Kádár-rendszerben sem tudtak, vagy bízzuk a szemünk előtt formálódó emlékezetpolitika kényére-kedvére? Ha nem volt, hogyan lehet tagadni? Hát úgy, hogy volt. Mert csak. Ezzel a levezetéssel lehet megnyerni a matematikai Nobelt, ami nincs.
matyi lúdas
2020. augusztus 24. 12:03
https://i.imgur.com/jSaE7d3.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!