Jószándékú gyűlöletkeltés

2020. augusztus 18. 08:27

Őreb, sajátos érdekekkel.

2020. augusztus 18. 08:27
Bíró Béla
Maszol

„Ha a magyar baloldali sajtót olvasom, gyakran támadhatna az az érzésem, hogy a német nyilvánosság szinte már egyértelműen az Európai Parlament és Bizottság nézőpontjával azonosul, főként a jogállamiság alapelveit lábbal tipró magyar és lengyel kormányzat vonatkozásában.

Az persze igaz, hogy azok a német – főként szakmai – orgánumok is, melyek fenntartásokat jelentenek be, kötelességüknek érzik, hogy a tételmondatot, miszerint a magyar és lengyel hatalom rendszeresen megsérti a jogállami normákat – különösebb indoklás nélkül – maguk is megismételjék. Mellesleg – nyugat-európai nézőpontból – nem is mindig teljesen alaptalanul.

A probléma az, hogy az említett fenntartások a baloldali sajtóorgánumokban nemigen jelennek meg. Igaz, a jobboldali sajtó sem reagál rájuk. Ezúttal feltehetőleg puszta ismerethiányból.

Pedig Enrico Liedtkének, az Internatiole Politik und Gesellschaft című német szaklapban közölt cikke már címével is fölhívhatná magára a figyelmet. Így hangzik: »Watchdog mit Eigeninteresse. Angriffe auf Rechtstaat und Gewalteinteilung zu sanktionieren?« Magyarul: »Őreb, sajátos érdekekkel. A jogállam elleni támadásokat és a hatalomeloszlást helyénvaló-e szankcionálni?« Alcím: »Für die EU-Kommission gar nicht so einfach, denn sie erfolgt eigene politische Ziele.« Ismét magyarul: »Az EU-bizottságnak nem is olyan könnyű, amennyiben sajátos politikai célokat követ.« A szerző méltányolja, hogy egy effajta eljárás az európai színtéren éppenséggel erősíti a (párt)politikai integrációt és együttműködést, de azt is hozzáteszi: egyben gyengíti azt a semlegességet, melyet a bizottság önmaga számára elvben mérvadónak tekint, s melyre az Alapszerződés is tételesen kötelezi.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2020. augusztus 18. 19:17
Jómagam más regénystilust kedvelek, mint ami Wassra jellemző, de BB eme kritikája teljesen elfogult és hibás. Ha valaki ismeri a CV-jét akkor ezt meg is érti. Élete első felét a Ceausescu diktatúra alatt újságíróként élte le, méghozzá az eléggé vörös Brassóban. Majd az Iliescu korszakban volt a bukaresti egyetem adjunktusa a Hungarológiai tanszéken s csak utána lett oktató a Sapientia csikszeredai karán. A fiai tősgyökeres liberálisok megnyilvánulásaikban (saját bevallása szerint is!), de ő az utóbbi években nyított a jobboldal felé. DE ez inkább olyan pávatáncnak tünik. Jómagam viszont honorálom az álláspontja változását, bár sok mindenben vitába szállok vele, ha alkalmam adódik rá (a Maszolt, mint az egykori Előre utódját ma sem kedvelem).
annamanna
2020. augusztus 18. 14:56
Ebből a gondolatmenetből logikusan az következik, hogy maga a demokrácia hazugság, átverés, szemfényvesztés, parasztvakítás. Azért omlik össze Európa-szerte, mert eleve hamis és megalapozatlan. Maga a demokrácia az, ami szítja a gyűlöletet, utalhatunk az USA-ra is. Valóban teljesen más hatalomgyakorlásra van szükség, persze nem az Orbán- és Kaczinsky-féle betonra.
catalina9
2020. augusztus 18. 12:04
Érdemes elolvasni az egész cikket...Liedtke kb. olyan, mint TGM.
catalina9
2020. augusztus 18. 11:56
Őreb, sajátos érdekekkel." Soros ölebei gazdájuk érdekében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!